Hadovka smrdutá (Phallus impudicus) je houba, která po vzhledu budí rozruch a po čichu odpor. Málokoho by napadlo tuto houbu jíst. Ale pokud se překonáte, budete mile překvapeni, jako já.
Hadovku smrdutou jsem začala sbírat teprve nedávno. Dost dlouho jsem díky linoucímu se zápachu Hadovku ani okem nespatřila. Sotva jsem nevábný pach ucítila utíkala jsem, aniž bych více zkoumala, co to vlastně smrdí. Pak jsem ale narazila na vajíčka ještě nevyrostlé Hadovky smrduté a začala jsem tuto houbu více zkoumat.
Vajíčka Hadovky smrduté vypadají jak vejce nějakého predátora, nesmrdí a jsou jedlé. Jakmile z nich plodnice houby vyroste, jsou vajíčka už nepoživatelná. A jak vlastně houba vypadá? Už z jejího latinského názvu ”penis nestoudný” je to tak trochu jasné. Zkrátka takový nemytý ztopořený mužský úd, který je v obležení hladových much a dalšího hmyzu.
Už nemáte chuť Hadovku smrdutou sbírat a jíst? Dám vám dobrý důvod, proč tuto houbu, respektive její vajíčka do košíku dát. Jde o léčivé účinky, které byly prokázané jak lidovým léčitelstvím, tak i věděckými výzkumy. Zejména muži houbaři by měli zpozornět, houbová pochoutka z Hadovky smrduté jim totiž může velice příznivě pomoct v léčbě onemocnění prostaty, na houbařky pak působí jako silné afrodiziakum.
TIP! Věděli jste, že Hadovka smrdutá není jedinou léčivou houbou českých lesů? Vyzkoušejte pozitivní účinky Penízovky sametonohé v těchto vynikajících receptech.
Smažená vajíčka Hadovky smrduté
Ingredience
- 1 ks vajíčka Hadovky smrduté čerstvě nasbírané
- 1 ks krajíc chleba
- 2 lžíce másla nebo přepuštěného másla Ghí
- koření sůl, pepř
Instrukce
- Vajíčka zbavte slupky a slizu.
- Vajíčko omyjte a osušte. Poté nakrájejte na slabé plátky.
- V pánvi rozehřejte máslo a plátky na něm osmažte do lehce zlatavé barvy. Trvá to cca 1-2 minutky z každé strany.
- Osmažené plátky nechte okapat na papírové utěrce.
- Mezitím si v toastovači nebo na pánvi připravte křupavou topinku.
- Plátky položte na křupavý krajíc chleba, osolte a opepřete.