Pokud jde o rychlou a zároveň efektní večeři, jedním z mých oblíbených pokrmů je hlíva královská recept s vepřovou panenkou. Tato minutková lahůdka, která snad nikdy nezklame, oslní každého milovníka masa. Aby byl zážitek ještě výjimečnější, ráda doplňuji krémovou hlívou královskou pečenými brambory s česnekem. Výsledkem je jednoduchý a přitom luxusní pokrm, který sklízí zasloužený obdiv.
Víte, že existuje několik druhů hlív. Některé najdete v obchodě, jiné v lese
Hlíva královská (Pleurotus eryngii), kterou běžně seženete v obchodech, je skvělým partnerem k masu, ale dokáže vyniknout i jako hlavní složka pokrmu. Chuťově i texturou lehce připomíná hřiba smrkového, což z ní dělá ideální volbu i pro ty, kdo houby teprve začínají objevovat.
V přírodě jsem zatím našla pouze hlívu ústřičnou, ale ani hlíva královská recept nezklamal, přestože mi trochu chyběla ta pravá houbařská radost z vlastního úlovku. Pokud si chcete najít hlívu v lese, ale bojíte se, že hlívu nepoznáte, pak doporučuji mrknout na můj YouTube kanál Šumavská houbička. Skvělým pomocníkem je i můj houbařský průvodce Šumavská houbička v lese,
TIP! Chcete-li jednoduchý recept s hlívou, doporučuji Dokonalé topinky s hlívou ústřičnou se slaninou a vejcem
Nejlepší recepty z hlívy, které si zamilujete pro skvělou chuť i jednoduché vaření
Pokud patříte mezi milovníky hlívy ústřičné, mám pro vás výběr nejlepších receptů, které s touto houbou vykouzlí úžasné pokrmy! Vyzkoušejte krémovou hlívu ústřičnou jako lahodnou polévku nebo houbové topinky s hlívou, ideální na rychlou a chutnou večeři. Dalším skvělým tipem je pečená hlíva ústřičná nebo řízky z hlívy, které poslouží jako skvělá vegetariánská alternativa tradičních řízků. A pokud máte rádi české klasiky, zkuste můj recept na houbové bramboráky s hlívou.
Na podzimní stůl se hodí i pečená hlíva ústřičná s dýní s jejími sezónními chutěmi, nebo houbová tortila s hlívou ústřičnou, která přináší do kuchyně mexický nádech. Pro lehčí jídla pak doporučuji houbovou pomazánku z hlívy ústřičné, která je skvělou volbou na zdravou svačinu.
Tyto a další recepty najdete v mé kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, kterou si můžete zakoupit na www.sumavskahoubicka.cz.
Hlíva královská s vepřovou panenkou, pečeným bramborem a česnekem
Ingredience
- 1 ks hlíva královská
- 3 špalíčky vepřové panenky v pokojové teplotě
- 3 ks brambor
- 1 palička česneku
- 1 ks menší červené cibule
- 2 lžíce másla
- dle potřeby olivový olej na pečení a potření masa
- 3 lžíce smetany
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- koření sůl, pepř, kmín, grilovací koření
- bylinky čerstvá petrželka
Instrukce
- Celé brambory omyjte, osušte a překrojte podélně na poloviny. Zasypte grilovacím kořením, kmínem, pocákejte olivovým olejem a promíchejte, aby se brambory v koření rovnoměrně obalily.
- Dále si nakrájejte oloupanou cibuli na čtvrtky. Z paličky česneku seřízněte vršek. Přidejte na k bramborám a zakápněte olivovým olejem. Pečte do změknutí brambor, cca 20 – 25 minut na 180 stupňů.
- Nyní je čas na přípravu hlívy. Hlívu si nakrájejte na tenké plátky.
- Odblaněnou panenku si nakrájejte na stejně velké špalíčky. Do ruky si nalijte olivový olej a každý kousek pečlivě pomazlete, aby každá strana masa byla naolejovaná.
- Mezitím si rozpalte pánev tak, že se z ní začne lehce kouřit. Maso zprudka opékejte z každé strany 2-3 minuty.
- Připravte si alobal a opečené maso do něj spolu s plátkem másla zabalte.
- Na výpeku s masa rozpusťte máslo a na něm začněte restovat plátky z hlívy. Po asi 4 minutách přilijte smetanu, zasypte strouhaným parmezánem a odstavte z plotny.
- Nyní vyndejte upečené brambory, které posypete nasekanou petrželkou.
- Maso vyndejte z alobalu na talíř, dostatečně osolte a opepřete. Naservírujte brambory, pečený česnek, cibuli a nakonec krémovou hlívu královskou. Šťávu z masa, která vám zbyla v alobalu vylijte na panenku.