S prvními jarními dny se les zalije nejen krásně hřejivými paprsky sluníčka, ale také drobnou Penízovkou smrkovou (Strobilurus esculentus). Stačí vám obrat pár smrkových šišek a máte potřebné množství hub na delikátní jarní topinky s petrželovým pestem.
Penízovka smrková je jedna z prvních jarních hub, kterou si můžete dát s klidem na talíř. Obohatí každou houbovou bramboračku, ale i další pokrmy z hub. Já vsadila na klasiku, opečené penízovky na másle, čerstvé bylinkové pesto, sýr a topinky. Je to snadné a jednoduché.
Penízovka smrková – Jak jsem se ji naučila sbírat, kde roste a s čím s ji lze zaměnit.
Další houbové topinky, které prostě musíte ochutnat! Topinky s Hlívou ústřičnou, slaninou a vejcem.
Jarní houbové topinky s Penízovkou smrkovou a petrželovým pestem
Ingredience
- 2 hrsti Penízovky smrkové
- 2 hrsti nasekané petržele
- 2 krajíce chleba
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst strouhaného parmazánu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- koření sůl, pepř
Instrukce
- Připravíme si všechny ingredience.
- Penízovku smrkovou si očistíme od nečistot z lesa. Nožičky můžete nechat, nebo odkrájet. Já u mladších plodnic nechala.
- Petržel si nasekáme na jemno a dáme do misky. Zalijeme olivovým olejem. přidáme nasekaný/utřený česnek. Osolíme, opeříme. Vše promícháme v jemné pesto a dáme stranou.
- Mezitím si rozehřejme pánev s lžičkou másla a osmahneme na něm na jemno nakrájenou šalotku.
- Po minutě přidáme Penízovku a restujeme asi tři až čtyři minuty na jemném plameni.
- Při smažení hub si připravte v toustovači dvě topinky.
- Na závěr do pánve přimícháme strouhaný sýr a odstavíme z plotny.
- Topinky pomažeme připraveným pestem z petržele a posypeme houbovou směsí. Lze posypat ještě zbytkem strouhaného sýru.