Na interentu se dočtete se, že Ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca) je nejedlá houba, ale když pátráte víe, zjitíte, že to s tou nejedlostí není tak horké. Ve světe se tento šarlatové zbarvený krasavec, přezdívaný jarní houbová sněženka, zcela běžně jí a je považován za delikatesu. Francouzi si jej s oblibou přidávají do salátů, a tak i já jsem si jeden doma vytvořila.
Jelikož je Ohnivec rakouský barvou i názvem houba ohnivá, rozhodla jsem se pro pikantní dochucení. Houbový salát je možná podávat teplý, ale chutnal nám doma i za studena. Přidat se dá k masu, ke slané palačince nebo ke grilovanému sýru.
Co se týká chuti a konzistence Ohnivce rakouského, budete příjemně překvapeni. Vzhledem k tomu, že je údajně Ohnivec rakouský tuhý, vzala jsem menší plodnice a mohu vám s klidným svědomím sdělit, že tuhý vůbec nebyl. A chuťově?
Příjemná houbová chuť, která ve spojení s chilli a další zeleninou doladila gurmánský zážitek k mé naprosté spokojenosti. Samozřejmě je třeba s houbou opatrně a množství upravit tak, aby Ohnivec rakouský spíš jen doplnil pokrm a ne ho celý tvořil.
Houbařské video najdete TADY! Dozvíte se, kde Ohnivec rakouský (Sarcoscypha austriaca) roste, jak vypadá, kde ho běžně konzumují a jiné zajímavosti.
Pikantní houbový salát s Ohnivcem rakouským
Ingredience
- 3 ks Ohnivce rakouského
- 1 ks mrkve
- 1/2 ks červené papriky
- 12 ks hráškových lusků
- 1 hrst salátového mixu
- 1 lžička chilli pasty Sambal Oelek
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- koření sůl, pepř
Instrukce
- Připravíme si všechny ingredience.
- Zeleninu si očistíme, nakrájíme na menší kousky/proužky.
- Rozpálíme si hlubší pánev a na slunečnicovém oleji začneme smažit zeleninu. Nejdříve mrkev, po dvou minutách přidáme papriku a lusky. Smažíme vždy na menším množství oleje, které obalí zeleninu, ale ta v něm neplave. Zelenina musí zůstat na skus.
- Osolíme a opeříme.
- Na závěr do pánve přidáme salát, promícháme a ihned vše vyndáme na talíř.
- Do prázdné pánve dáme jen lehce osmahnout proužky nakrájeného Ohnivce rakouského. Smažíme minutku.
- K Ohnivce rakouskému vrátíme do pánve všechnu zeleninu a přidáme lžičku chilli pasty. Promícháme a za tepla servírujeme.