Destice chřapáčová (Discina ancilis) je méně známá jedlá jarní houba. I já na ni narazila velkou náhodou na ztrouchnivělém pařezu u řeky. Vypadá jako prasečí ouško a můžete si ji tak snadno splést s uchem Jidášovým. Vzhledem k tomu, jak je její chuť opěvovaná, rozhodla jsem se ji použít do těstovinového salátu.
Destici chřapáčovou můžete najít od března do května na pařezech smrků nebo odumřelých kmenech. Mladé plodnice tvoří zprohýbané mističky, které se postupně rozevírají do talířkovitého tvaru. Mladé Destice jsou světlé, krémově zbarvené, starší plodnice mají více hnědavou barvu.
Stejně jako ucho Jidášovo se hodí směsí, polévek. Já chtěla, aby chuť Destice vynikla naplno, a tak jsem, zvolila jednoduchou kombinaci jarní zeleniny a testovin.
Uvařte si také! Houbové těstoviny s Penízovkou sametonohou
Těstovinový salát s Desticí chřapáčovou
Ingredience
- 1 hrst Destice chřapáčové
- 200 g oblíbených těstovin
- 10 stonků zeleného chřestu
- 2 ks na tvrdo uvařených vajec
- 10 ks ředkviček
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce majonézy
- dle chuti čerstvá pažitka
- koření sůl, pepř
Instrukce
- Destici chřapáčovou si očistěte od zbytků hlíny a nečistot lesa. Odkrájejte tuhé části třeně. Větší plodnice překrájejte na menší kousky.
- Dejte si vařit těstoviny dle návodu do osolené vody.
- Chřestu odlámejte tuhé konce a zbytek překrojte na menší kousky.
- Vajíčka uvařené na tvrdo vyloupejte ze skořápek.
- Ředkvičky omyjte, odkrojte konce stonků a přeřízněte na poloviny.
- Na rozpálené pánvi orestujte chřest, ředkvičky, zhruba 5 minut. Poté zeleninu přendejte do misky stranou.
- Na pánvi na zbytku oleje orestujte Destici chřapáčovou, dle velikosti plodnic čtyři až pět minut.
- Uvařené těstoviny dejte do hlubší mísy. Přidejte orestovanou zeleninu, majolku, olivový olej a pokrájenou pažitku. Osolte a opepřete. Pečlivě promíchejte.
- Nandejte porci salátu na talíř, přidejte uvařené vejce a posypte orestovanou Desticí chřapáčovou.