nejlepší houbová kuchařka

Destice chřapáčová recept – Těstovinový salát s jarními houbami

2.7K
SPECIALITA

Vynikající jarní houba v těstovinovém salátku.

Destice chřapáčová (Discina ancilis) je méně známá jedlá jarní houba. I já na ni narazila velkou náhodou na ztrouchnivělém pařezu u řeky. Vypadá jako prasečí ouško a můžete si ji tak snadno splést s uchem Jidášovým. Vzhledem k tomu, jak je její chuť opěvovaná, rozhodla jsem se ji použít do těstovinového salátu.

Destici chřapáčovou můžete najít od března do května na pařezech smrků nebo odumřelých kmenech. Mladé plodnice tvoří zprohýbané mističky, které se postupně rozevírají do talířkovitého tvaru. Mladé Destice jsou světlé, krémově zbarvené, starší plodnice mají více hnědavou barvu.

Stejně jako ucho Jidášovo se hodí směsí, polévek. Já chtěla, aby chuť Destice vynikla naplno, a tak jsem, zvolila jednoduchou kombinaci jarní zeleniny a testovin.

Uvařte si také! Houbové těstoviny s Penízovkou sametonohou

Těstovinový salát s Desticí chřapáčovou

Houbové těstoviny s delikátní jarní houbou – Desticí chřapáčovou (Discina ancilis)
Porce 2
Čas přípravy 8 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 18 minut

Ingredience

  • 1 hrst Destice chřapáčové
  • 200 g oblíbených těstovin
  • 10 stonků zeleného chřestu
  • 2 ks na tvrdo uvařených vajec
  • 10 ks ředkviček
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce majonézy
  • dle chuti čerstvá pažitka
  • koření sůl, pepř

Instrukce

  • Destici chřapáčovou si očistěte od zbytků hlíny a nečistot lesa. Odkrájejte tuhé části třeně. Větší plodnice překrájejte na menší kousky.
    destice chřapáčová recept
  • Dejte si vařit těstoviny dle návodu do osolené vody.
  • Chřestu odlámejte tuhé konce a zbytek překrojte na menší kousky.
    destice chřapáčová recept
  • Vajíčka uvařené na tvrdo vyloupejte ze skořápek.
  • Ředkvičky omyjte, odkrojte konce stonků a přeřízněte na poloviny.
  • Na rozpálené pánvi orestujte chřest, ředkvičky, zhruba 5 minut. Poté zeleninu přendejte do misky stranou.
  • Na pánvi na zbytku oleje orestujte Destici chřapáčovou, dle velikosti plodnic čtyři až pět minut.
  • Uvařené těstoviny dejte do hlubší mísy. Přidejte orestovanou zeleninu, majolku, olivový olej a pokrájenou pažitku. Osolte a opepřete. Pečlivě promíchejte.
  • Nandejte porci salátu na talíř, přidejte uvařené vejce a posypte orestovanou Desticí chřapáčovou.

Video

Poznámka:

Destice chřapáčová je velmi příjemná houba, co se struktury, vůně i samotné chuti týká. Dejte ji možnost vyniknout v jednoduchém salátu. Pokud chcete, můžete salát doplnit o další jarní zeleninu, fantazii se meze nekladou. 
Nemáte zkušenosti se sběrem jarních hub? Získejte je skrze mé houbařská videa na  youtube kanále Šumavská houbička
Chod: hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: destice chřapáčová, destice chřapáčová recept, houbový salát
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close