Máte rádi husté polévky, které mají v základu silné duo slanina a cibule? Pak budete z polévky z Májovek funět blahem. Jde o jednoduché vaření, které nelze pokazit! Tak šup s Čirůvkou májovkou na sádlo, ať je polévka z Májovek brzo na stole!
Čirůvka májovka (Calocybe gambosa) je oblíbená jarní houba, která je známá také pod anglickým názvem St. George mushroom. Jde o tržní houbu, a tak pokud se vám nepodaří najít ji v trávě na kopci za barákem, můžete zkusit sjet ke speciálnímu prodejci. Nejsnazší ale je vyrazit někam na louku, do parku, projít se podél cest lužních lesů a najít si Čirůvku májovku sám, stejně tak jako já, v tomto houbařském videu.
Čirůvka májovka polévka recept – Polévka z Májovek
Ingredience
- 4-5 ks Čirůvky májovky
- 1 litr hovězího vývaru
- 1/2 ks červené cibule
- 2-3 plátky slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- dle chuti sůl, pepř, kmín, majoránka
- další koření Bobkový list, Nové koření
- 2 lžíce hladká mouka
Instrukce
- Nejdříve si očistíte Májovky od nečistot z lesa a pod tekoucí vodou omyjete. Poté nakrájíte na slabé plátky.
- Cibuli a slaninu rovněž nakrájíte nadrobno.
- V hrnci si rozpálíte sádlo a na něm asi dvě minutky osmahnete cibuli a slaninu.
- Přidáte houby a necháte chvilku osmahnout a lehce vypařit tekutinu z hub.
- Pak přidáte červenou papriku a kmín. Půl minutky necháte osmažit a přisypete hladkou mouku. V případě potřeby přidáte další kousek sádla.
- Vytvořenou jíšku necháte lehce osmahnout a po částech zalijete vývarem. Jíšku je třeba dobře rozmíchat, aby nebyly v polévce hrudky.
- Přidáte všechno koření a vaříte asi 20 minut.
- Podávejte s oblíbeným pečivem, posypané petrželí nebo natí jarní cibulky.