Hovězí vývar je základ české kuchyně. Já osobně ho miluji nejvíce od své maminky. O tom, že se mi nikdy nepovede tak dokonalý, se rozepisovat nemusím. Ale o čem se rozepíši je ten můj, hovězí vývar doplněný o houbovou složku v podání Opeňky měnlivé.
Opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis) je velmi chutná houba, kterou v lesích najdete od jaro do pozdního podzimu. Roste v trsech na pařezech nebo tlejícím dřevě listnatých stromů (např. buk, kaštan, lípa, bříza). Klobouček houby bývá tři až šest centimentrů široký, žlutohnědé barvy. Střed je světlejší, okraj kloboučku tmavší. Nožička bývá tuhá s prstenem a šupinami. Ideální je sbírat pouze kloboučky. Ty se hodí do polévek, omáček nebo na houbové topinky.
Opeňka měnlivá mi chuťově a vzdáleně i vzhledem připomíná Penízovku sametonohou, proto se hodí do stejných receptů. Vyzkoušejte je. Seznam receptů najdete TADY.
Hovězí vývar s máslovou Opeňkou měnlivou
Ingredience
- 2 hrsti Opeňky měnlivé
- 1 lžíce másla
- 1 ks palačinku
- uvařený hovězí vývar
Instrukce
- Připravte si ingredience.
- Dle svých chutí a zvyků si uvařte hovězí vývar.
- Připravte si nějaké nudle. Já tentokrát použila nudle Celestýnské z palačinky.
- Opeňku měnlivou si očistěte a odkrájejte tuhé nožičky.
- Houby osmažte asi 7 minut na másle na pánvi.
- Servírujte horký vývar se zeleninou, nudlemi a restovanou Opeňkou měnlivou na másle.