nejlepší houbová kuchařka

Sírovec na kari recept – Sírovec v kari omáčce s rýží

32K
SPECIALITA

Vynikající houbové kari se Sírovcem s jasmínovou rýží.

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) je jedlý choroš, který svou chutí připomíná kuře. Proto je velmi oblíbenou houbou, která se dá upravit na nespočet způsobů. Sázkou na jistotu je Sírovec na kari s rýží. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept ze Sírovce žlutooranžového a poznejte jak chutná ”kuře z lesa”.

Sírovec roste od jaro do září na vrbách, topolech nebo třeba ovocných stromech. Najdete jej i na akátu, ale z toho se nedoporučuje Sírovec konzumovat, pro možné zdravotní potíže. Jde o výraznou vějířovitou houbu, která ceněná pro svou masovou chuť, zároveň i pro své léčebné účinky. V čínské medicíně se používá na pročištění i posílení organismu.

Pokud se na Sírovec žlutooranžový vydáte, je třeba vystihnout správný čas sběru. Mladý, chutný Sírovec poznáte podle toho, že se krájí snadno jako máslo. Starší plodnice jsou tuhé a nevhodné ke konzumaci.

Nálezové video Sírovce žlutooranžového najdete tady: Kde jsem našla Sírovec žlutooranžový? Kde roste, výskyt? 

Sírovec na kari s rýží

Vynikající vegetariánské jídlo ze Sírovce žlutooranžového.
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 35 minut
Celkový čas 45 minut

Ingredience

  • 3-4 ks mladého Sírovce žlutooranžového
  • 1 kelímek 33% smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžičky kari koření Tandoori Masala
  • 2 lžíce rajčatové passaty
  • vařenou jasmínovou rýži
  • na dozdobení chilli vločky, hladkolistou petržel, nať jarní cibulky

Instrukce

  • Prvním krokem musí být vždy předvaření Sírovce celých 15 minut. Vařit můžete ve vodě nebo ve vývaru.
  • Předvařený Sírovec nakrájejte na menší kostičky/ plátky.
  • Cibuli a česnek nakrájejte na jemno.
  • Máslo rozehřejte v pánvi a přidejte kousky Sírovce. Restujte asi pět minut.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dalších 5 minut.
  • Přisypte koření, česnek a přidejte rajčatovou passatu. Nechte pár minut rozvonět.
  • Tu zalijte smetanou a nechte provařit do zhoustnutí.
  • Podávejte s vařenou jasmínovou rýží. Posypané chilli vločkami, čerstvou petrželkou a natí jarní cibulky.

Video

Poznámka:

Sírovec je možná místo předvaření namočit na noc do osoleného mléka. Já ale radši předvařuji v osolené vodě nebo ve vývaru. 
TIP! Nauč se vařit z celoročně rostoucích hub. Má houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni obsahuje 107 chutných receptů z 36 druhů hub.
Kniha je v prodeji na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: indická
Klíčová slova: sírovec, sírovec recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close