Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) je jedlý choroš, který svou chutí připomíná kuře. Proto je velmi oblíbenou houbou, která se dá upravit na nespočet způsobů. Sázkou na jistotu je Sírovec na kari s rýží. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept ze Sírovce žlutooranžového a poznejte jak chutná ”kuře z lesa”.
Sírovec roste od jaro do září na vrbách, topolech nebo třeba ovocných stromech. Najdete jej i na akátu, ale z toho se nedoporučuje Sírovec konzumovat, pro možné zdravotní potíže. Jde o výraznou vějířovitou houbu, která ceněná pro svou masovou chuť, zároveň i pro své léčebné účinky. V čínské medicíně se používá na pročištění i posílení organismu.
Pokud se na Sírovec žlutooranžový vydáte, je třeba vystihnout správný čas sběru. Mladý, chutný Sírovec poznáte podle toho, že se krájí snadno jako máslo. Starší plodnice jsou tuhé a nevhodné ke konzumaci.
Nálezové video Sírovce žlutooranžového najdete tady: Kde jsem našla Sírovec žlutooranžový? Kde roste, výskyt?
Sírovec na kari s rýží
Ingredience
- 3-4 ks mladého Sírovce žlutooranžového
- 1 kelímek 33% smetany
- 1 lžíce másla
- 1 ks červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžičky kari koření Tandoori Masala
- 2 lžíce rajčatové passaty
- vařenou jasmínovou rýži
- na dozdobení chilli vločky, hladkolistou petržel, nať jarní cibulky
Instrukce
- Prvním krokem musí být vždy předvaření Sírovce celých 15 minut. Vařit můžete ve vodě nebo ve vývaru.
- Předvařený Sírovec nakrájejte na menší kostičky/ plátky.
- Cibuli a česnek nakrájejte na jemno.
- Máslo rozehřejte v pánvi a přidejte kousky Sírovce. Restujte asi pět minut.
- Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dalších 5 minut.
- Přisypte koření, česnek a přidejte rajčatovou passatu. Nechte pár minut rozvonět.
- Tu zalijte smetanou a nechte provařit do zhoustnutí.
- Podávejte s vařenou jasmínovou rýží. Posypané chilli vločkami, čerstvou petrželkou a natí jarní cibulky.