Když se řekne muchomůrka, člověku hned naskočí husí kůže při představě jídla. Jenže! Ne všechny muchomůrky jsou jedovaté. Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) patří mezi nejchutnější z muchomůrek a dokonce se dere na přední příčky nejchutnějších hub. Vyzkoušejte výborné houbové topinky s růžovkami zvanými rovněž masáci.
Na muchomůrce růžovce je skvělé to, že nechutná jako klasické houby, tudíž s nimi můžete oslovit i ty, kteří si na houbová jídla zrovna nepotrpí. Hodí se do polévek, omáček, zapékaných pokrmů a ideální je rovněž osmažená s pečivem.
Jak poznat růžovku od jedovaté muchomůrky tygrované
Prsten růžovky je charakteristický svým vroubkovaným povrchem, zatímco prsten muchomůrky tygrované je hladký. Po poranění nebo naříznutí klobouku růžovky maso zčervená, zatímco u muchomůrky tygrované zůstává bílé. Růžovka nemá pochvu, což je jeden z rozdílů oproti muchomůrce tygrované, která má výraznou pochvu, známou také jako kalich smrti.
Jak zpracovat muchomůrku růžovku
Muchomůrka růžovka je vynikající druh muchomůrky, ale je třeba myslet na to, že je zasyrova mírně jedovatá. Proto dbejte na řádnou tepelnou úpravu. Hodí se pro opečení na pánvi, do polévek, omáček. určitě yzkoušejte muchomůrku růžovku na másle s kmínem. Chuťově připomíná pstruha. Kloboučky růžovky vždy oloupejte.
Houbové recepty z muchomůrky růžovky najdete v mé houbové kuchařce.
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni je naprosto jedinečná svým konceptem! Na jejích stránkách objevíte nejen známé, ale i méně obvyklé druhy hub a zjistíte, že houbaření a vaření z čerstvých hub je možné po celý rok. Kniha je tematicky rozdělena podle čtyř ročních období a nabízí 107 receptů z 36 druhů hub.
Kniha vás nejen naučí houby poznávat a najít, ale díky QR kódům si je můžete také prohlédnout v houbařských videích na YouTube kanálu Šumavská houbička. Každý druh houby je detailně vyfotografován a doplněn jednoduchými, chutnými recepty, které vás inspirují k dalšímu kulinářskému dobrodružství.
Houbové topinky s muchomůrkou růžovkou
Ingredience
- 8 ks oloupaných růžovek
- 1 ks střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 krajíce chleba
- 1 hrst salátu rukola
- 2 plátky másla
- 1 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
Instrukce
- Nejdříve ze všeho si růžovky umyjte, oloupejte kloboučky. Poté houby nakrájejte na silnější kousky.
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky a poté ji na slunečnicovém oleji vysmažte do polokřupava.
- Houby okořeňte kmínem, solí a lehce pepřem.
- Cibuli dejte stranou a na zbylém oleji osmažte houby. Trvá to asi šest minut.
- Mezitím si opečte v toastovači plátky chleba do křupava.
- Na závěr smažení do pánve s houbami přidejte rukolu a nechte ji krátce zvadnout.
- Teplé topinky potřete česnekem a máslem. Vrstvěte cibuli, rukolu a houby.