Na Muchomůrce růžovce mám ráda dvě věci. Jednak nechutná klasicky houbově, proto snese různé kombinace a vždy to chutná skvěle. A pak, mnoho houbařů Růžovky nezná, a tak tyto nejchutnější houby českých lesů zůstávají pro mně. Důkazem je třeba toto houbařské video!
Růžovky můžete hodit na pánev a vysmažené pak položit na křupavou topinku s vrstvou delikátní cibulky a rukoly. Recept na topinku s Růžovkou najdete tady: Muchomůrka růžovka recept – Růžovky na topince
Dnes ale osmažením na pánvi končit nebudume, masáky spojíme s lučinou, bylinkami a voalá, na světě je skvělá houbová pomazánka, kterou si dáte rádi k pivu vy i vaše návštěva.
Houbová pomazánka z Muchomůrky růžovky
Ingredience
- 3-4 hrsti nakrájené muchomůrky Růžovky
- 1 lžíce másla
- 1 balení krémové lučiny
- 2 plátky slaniny
- koření sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky petržel, pažitka apod.
Instrukce
- Muchomůrku růžovku omyjeme, kloboučky oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
- V pánvi rozehřejeme máslo a začneme smažit houby.
- Růžovky pustí dost tekutiny, tu necháme vypařit a smažíme do zlatava. Trvá to asi 10 minut. Poté okořeníme solí, pepřem a kmínem.
- Mezitím si na větší kousky překrájíme slaninu a na drobno bylinky.
- Houby odsuneme v pánvi stranou, necháme osmahnout slaninu do křupava. Na závěr posypeme houby bylinkami a promícháme.
- Vychladlé houby smícháme s lučinou, případně dokořeníme.
- Pomazánku z růžovek namažeme na křupavou topinku, ozdobíme slaninou a bylinkami.