nejlepší houbová kuchařka

Krémové houbové rizoto s hříbky. Rizoto s hříbky kováři. Modrák recept.

1K

Hříbkové rizoto s čerstvými houbami je oblíbený recept nejen u nás doma. Za tento recept na hříbkové rizoto dávám ruku do ohně, jde o dokonalost, kterou si zamilujete. Použití hřiba kováře posunulo houbové rizoto ještě o level výše, protože jídlo krásně dobarvil i dochutil.

Hřib kovář je velmi známý druh houby, který je hojně využíván v každé kuchyni. Málokdo ale ví, že je hřib kovář za syrova jedovatý a bez dostatečné tepelné úpravy způsobuje žaludeční obtíže. Proto se snažte modráka vždy tepelně zpracovat alespoň 15 minut.

TIP! Hřib kovář a vepřová panenka – toto spojení funguje více než dobře.

Hřib kovář v krémovém rizotu

Nejjednoduší recept na houbové rizoto s lesními houbami. Hřib kovář rizoto krásně provoní, ochutí a dodá lákavou barvu.
Porce 2
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 3 hrsti hřiba kováře
  • 160 g rýže Arborio
  • 1 hrst strouhaného parmazánu + hoblinky na posypání
  • 3 lžíce másla
  • 750 ml vývaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 dcl bílého vína
  • 1 bílou cibuli
  • dle chuti koření sůl, čerstvý nebo sušený tymián a rozmarýn

Instrukce

  • Houby si očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli nakrájejte najemno.
  • V pánvi si rozehřejte dvě lžíce másla a orestujte na něm cibuli, poté přidejte houby a ještě opékejte asi 3 minuty.
  • Přisypte rýži a nechte ji minutu opékat, až jednotlivá zrníčka zprůhlední.
  • Zalijte rýži vínem a nechte ho vyvařit.
  • Připravte si vařící vývar, kterým budete rýži postupně podlévat. Vařte rýži pod pokličkou a vždy když vývar dojde, další dávku dolijte.
  • Pár minut před dokončením rizota přidejte do pánve lžíci másla a nastrouhaný parmazán.
  • Odstavte s plotny a nechte minutu odstát, poté houbové rizoto podávejte posypané hoblinkami sýru.

Video

Poznámka:

Chcete sbírat čerstvé houby po celý rok a vařit z nich jednoduché a chutné houbové recepty? Pak si pořiďte unikátní houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která spojuje rady, jak celoročně houbařit a skvěle vařit z hub. 
Kuchařka Šumavská houbička v kuchyni obsahuje 107 receptů z 36 druhů jedlých a celoročně rostoucích hub. 
Unikátní knihu zakoupíte na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz 
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: hřib kovář, hřib kovář recept, hřib recept, modrák, modrák recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close