Řízky z pýchavky obrovské jsou nečekaně lahodnou alternativou k tradičním masovým řízkům. Pýchavka, známá také pod názvem vatovec, se díky své jemné konzistenci a lehce sýrové chuti skvěle hodí na smažení. Vyzkoušejte klasický pýchavka obrovská recept a dáte mi za pravdu!
Její neutrální chuť umožňuje, aby se při obalování a smažení dokonale propojila s křupavým trojobalem. Stačí ji nakrájet na plátky, obalit v mouce, vajíčku a strouhance a poté smažit dozlatova na středním ohni. Takto připravené řízky z pýchavky budou skvělým hlavním chodem, který překvapí svou jednoduchostí i chutí.
Jak smažit pýchavku?
Při smažení pýchavky je důležité kontrolovat teplotu oleje, aby se houba smažila rovnoměrně a nenasákla příliš tuku. Plátky pýchavky je třeba smažit přibližně 3-4 minuty z každé strany, dokud nejsou zlatavé a křupavé. Tento čas je ideální pro zachování měkkého a šťavnatého vnitřku.
Pokud přemýšlíte, jak pýchavku uchovat, v lednici vydrží čerstvá zhruba 2-3 dny, než začne ztrácet bílou barvu (staré pýchavky jsou nažloutlé až tmavé) a svou strukturu. Příliš stará pýchavka postupně vysychá a tím se začne lámat a ztrácí svou pružnost.
Pýchavka obrovská se nedoporučuje déle uchovávat, proto je připravujte čerstvou. Je možné ji uchovat v lednici 2-4 dny, ale nejlepší je v den sběru. Smažené řízky z pýchavky jsou skvělým řešením, pokud máte tuto houbu čerstvou. Obalená v trojobalu a usmažená se promění v houbovou lahůdku.
Věděli jste, že: Vynikající je také pýchavka v pivním těstíčku
Všechny mé houbové recepty najdete v mé hubové kuchařce Šumavská hubička v kuchyni
Pýchavka obrovská je nejlepší a také největší houba našich luk a lesů. Obří bílé koule rostou nejčastěji poblíž kopřiv a najít se dají od pozdního jaro až do podzimu. Pro kuchyňské použití je důležité najít pýchavku zdravou, na dotek pevnou a uvnitř krásně bílou. Všechny recepty z pýchavky a dalších 35 druhů hub najdete v mé houbové kuchařce Šumavská hubička v kuchyni. Dostupná pouze na mé eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Z pýchavky obrovské se dají udělat dokonalé řízky. Hotové jsou hned a díky své chuti zmizí z talíře také hned. Jak udělat ty nejlepší řízky z pýchavky? Poradím vám jeden svůj fígl.
Řízky z pýchavky
Ingredience
- 4 ks plátků čerstvé pýchavky
- 1 ks vejce
- 80 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 100 ml mléka
- 50 g nastrouhaného sýru
- dle potřeby sůl, pepř, grilovací koření bez soli
- dle potřeby olej na smažení
Instrukce
- Nejdříve si rozpalte olej v pánvi.
- Poté si připravte do 4 talířů mouku, rozšlehané vajíčko s mlékem a kořením, strouhankou a do posledního talíře dejte na jemno nastrouhaný sýr.
- Plátky pýchavky obalte nejdříve v mouce, poté ve vajíčku, následně v sýru, opět ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Obalené pýchavky postupně smažte v oleji. Z obou stran dozlatova.
- Osmažené houbové řízky z pýchavky nechce okapat na papírové utěrce.
- Podávejte s vařeným bramborem či čerstvým pečivem. Skvělé jsou s tatarkou a beraními rohy.