Pýchavka obrovská (Calvatia gigantea) je vatovitá houba, která dorůstá do obřích rozměrů. Nejčastěji se z ní dělají řízky, ale já vás naučím, jak si na ni pochutnat i jinak. Tentokrát vám ukážu, jak si pýchavka nebo také vatovec obrovský rozumí se sýrem, čerstvou petrželí a křupavou bagetou.
Tip! Křupavé řízky z pýchavek chutnají i těm, kteří houby jinak nejedí!
Jsem milovnice rychlého jídla, které mi nezašpiní příliš nádobí a na talíři sklidí vždy velké pochvaly. Přesně takový je i tento recept s pýchavkou.
Pýchavka obrovská se sýrem a petrželí
Jemná houba v kombinaci s Mozzarello, petrželí a křupavou bagetou.
Ingredience
- 2 plátky vatovce/ pýchavky obrovské
- 1 kus bagety
- 1/2 balení sýru Mozzarella
- 3 stonky čerstvé petržele
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Vatovec si nakrájejte na tenké plátky. Petržel nasekejte najemno. Bagetu rozpulte podélně na polovinu.
- Rozpalte si pánev a v něm máslo.
- Malé plátky pýchavky rozložte na máslo. A pomalu restujte z obou stran do lehce zlatavé barvy. Houby dle chuti osolte a opepřete.
- Hotovéhouby vyndejte do misky a přiklopte pokličkou, aby nevystydly.
- Do pánve přidejet trochu másla a na něm opečte bagetu z vnitřní strany do krásně zlatavého a křupavého povrchu.
- Mezitím si v misce smíchejte nasekanou petržel a dvě lžíce olivového oleje. okořeňte solí a pepřem.
- Na opečenou bagetu rozetřete trohu česneku a poté polovinu mozzarelly. Na sýr navrstvěte plátky pýchavky obrovské. Zakápněte ''pestem'' z petržele. (Lze přiklopit druhou polovoinou bagety.)
- Podávejte nejlépe teplé.
Poznámka:
Naučte se se mnou vařit z hub i něco jiného než smaženice, houbové řízky a omáčky. Moje nová houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni nabízí 107 chutných a jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Hub, které najdete v lese od jaro do zimy – stanete se tak zkušenými celoročními houbaři.
Knihu najdete na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz