Jsem holka polívková a miluji polívky bez rozdílu. Ale jestli mohu jeden recept doporučit, pak to bude tato polévka z pýchavky obrovské! Je dokonalá – rychlá, jednoduchá a vynikající! Naučte se vařit tu nejlepší polévku z vatovce.
Vatovec je velká, kulovitá houba, která vyrůstá na okrajích luk a lužních lesíků. Dají se z ní připravit luxusní houbové řízky nebo houbová kari omáčka. Pýchavku obrovskou mám ráda i ve společnosti křupavého pečiva. Dnes to bude ale o polévce z pýchavky. Polévce syté, husté a z pouhých pár surovin.
Tip! Lehká letní večeře? Zkuste tuto pýchavku se sýrem a petrželí
Polévka z pýchavky obrovské
Sytá krémová polévka, která je hned hotová.
Ingredience
- 6 plátků vatovce obrovského
- 2 ks středně velkých brambor
- 1 ks cibule
- 1 stroužek česneku
- 500 ml vývaru
- 100 ml smetany
- 1 ks bagety
- 2 plátky slaniny
- dle chuti sůl, pepř, kmín
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- dle chuti hladkolistou petržel, rozmarýn, oregáno
Instrukce
- Nejdříve si nakrájejte oloupanou pýchavku a oloupané brambory na menší kostičky. Cibuli nakrájejte na jemno a česnek nahrubo.
- V hrnci rozehřejte slunečnicový olej a nechte na něm cibuli zesklovatět. Po chvilce přidejte česnek, pýchavku a také brambory.
- Po chvilce restování přidejte vývar.
- Osolte, opepřete, okmínujte dle chuti. Přidejte čerstvou petržel, rozmarýn a oregano.
- Vařte do změknutí brambor. Vyndejte velké snítky bylinek.
- Rozmixujte tyčovým mixérem do úplně jemné konzistence.
- Mezitím si v toastovači rozpečte bagetu spolu s plátky slaniny. Teplou bagetu nakrájejte na silné plátky.
- Polévku nalijte do talíře. Posypte nasekanou petrželkou, posypte sezamovým semínkem a zakápněte olivovým olejem.
- Servírujte se slaninovou bagetkou.
Video
Poznámka:
Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla.
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz