O tom, že je vatovec obrovský nebo také pýchavka obrovská skvělá houba, nemusím vést dlouhé diskuze. Řízky z vatovce jsou na žebříčku houbových řízků hodně vysoko. Ale nebyla bych to já, abych se nesnažila ukázat i další možnosti, jak pýchavku uvařit.
Vatovitá konzistence nabízí různé možnosti, i klasickou houbovou smaženici, já jsem se protentokrát rozhodla pro spojení s květákem ve velmi jednoduchém receptu. Mozeček je jídlo velmi typické, tak proč mu nedat nový, lepší, houbový kabát?
TIP! Usmažte si nejkřupavější vatovec v pivním těstíčku – Hotové hned a snědené okamžitě!
Houbový mozeček z vatovce a květáku
Jednoduché a chutné jídlo z hub a zeleniny.
Ingredience
- 2 hrsti na kostičky nakrájeného vatovce
- 1 větší hrst uvařeného květáku (rozebraného na malé růžičky)
- 2 ks vejce
- 1 plátek slaniny
- 1/2 ks menší bílé cibule
- dle chuti sůl, pepř, grilovací koření, petržel
- 2 lžíce másla
Instrukce
- Nejdříve si nakrájejte vatovec obrovský (pýchavku obrovskou) na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Slaninu nakrájejte na malé kostičky.
- V pánvi si rozehřejte lžíci másla a přidejte cibuli se slaninou.
- Po chvilce přidejte květák, pýchavku a koření. Asi dvě minuty restujte a poté přidejte další lžíci másla a přiklopte pokličkou. Po chvilkách promíchávejte.
- Po 6 minutách restování přidejte vejce a pečlivě je promíchejte s vatovcem a květákem. Na závěr vmíchejte ještě nasekanou petržel.
- Houbovou směs naservírujte na talíř a podávejte s čerstvým pečivem.
Video
Poznámka:
Chcete se naučit sbírat nové druhy hub? Má nová houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí sbírat celoročně rostoucí houby a vařit z nich jednoduché a velmi chutné pokrmy.
Houbovou kuchařku zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz