Kdo by nemiloval křupavý chléb se sádlem a cibulí! A teď si představte, že sádlo ”vytuníte” houbami. A ne jen tak ledajakými. Liška obecná je nejoblíbenější houba českých lesů. Tato žlutá houbová královna dá sádlu neodolatelnou chuť! Houbové sádlo se stane vaší novou závislostí.
Liška obecná patří mezi nejchutnější a také nejznámější houby českých lesů. Houbaři se radují z každého nalezeného kousku. Lišky jsou dobře rozpoznatelné, nikdy nečervivé, zdravé houby, které zároveň odčervují náš organismus. Na talíři se dají spojovat s masem, zeleninou v omáčkách, směsích i polévkách. Já protentokrát dala lišky obecné zvané také kuřátka do sádla a vzniklo sádlo houbové.
Tip! Připravte si také skvělou vepřovou panenku s liškovou omáčkou.
Vynikající houbové sádlo z lišky obecné
Ingredience
- 2-3 hrsti lišky obecné
- 1 balení vepřového sádla
- 1 ks cibule
- 1 krajíc chleba
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, čerstvý rozmarýn, pažitka
Instrukce
- Lišky si očistěte a nakrájejte na malé kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- V kastrolu rozehřejte lžíci másla a orestujte na něm cibuli do lehce zlatava.
- Přidejte lišky, koření dle chuti a restujte. Houby pustí vodu, kterou nechte vyvařit.
- K orestovaným liškám přidejte postupně celé balení sádla, snítku rozmarýnu a nechte jej rozpustit.
- Sadálo nalijte do vymytých a vysušených sklenic. Uzavřete a nechte zchladnout v pokojové teplotě. Poté uskladněte v lednici.
- K přípravě chleba se sádlem si nechte chléb opéct na trošce houbového sádla.
- Poté topinku potřete česnekem a natřete houbovým sádlem.
- Posypte na tenké proužky nakrájenou cibulí a posypte čerstvou pažitkou.