Houbová topinka je bezesporu jídlo z hub, které vařím nejraději. I když jde vlastně o podobný postup, dá se taková křupavá topinka s houbami vždy udělat jinak. Měnit se dá pečivo, houby i doplňující suroviny. Už jste vyzkoušeli mou poslední topinkovou směs s houbami?
Vytvořit dobrou topinkovou směs s houbami není nic těžkého. Dnes vám ukážu tu nejzákladnější kombinaci, kterou dělám vždy, když už toho v lednici moc není. Protentokrát se v ní krčila miska poledních hub z lesa a kus slaniny. Nic moc, říkáte si? I z takového mála jde udělat skvělý pokrm z hub.
Já vytvořila houbovou směs na topinku z hřiba hnědého, hřiba smrkového, lišky obecné, ryzce smrkového a také křemenáče.
TIP! Jak najít houby? Jak poznat houby? Vše se dozvíte na youtube Šumavská houbička!
Topinková směs s houbami
Ingredience
- 1 misku lesních hub (já použila hřib hnědý, hřib smrkový, ryzec smrkový, lišku obecnou, křemenáč)
- 1 středně velkou cibuli
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst na kostky nakrájené slaniny
- 1 krajíc chleba
- 1 snítku rozmarýnu a čerstvoé petržele
- 2 lžíce másla nebo slunečnicového oleje
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
Instrukce
- Houby si očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Cibuli oloupejte a nakrájte na plátky.
- V pánvi si rozehřejte olej nebo máslo a nechte na něm cibuli pomalu opéct do lehce zlatavé barvy.
- Přidejte houby, slaninu, koření a rozmarýn. Přiklopte pokličkou a nechte 6 minut dusit.
- Pokličku odklopte a nechte houby a slaninu asi 4 minuty orestovat do lehce zlatavé barvy.
- Mezitím si připravte křupavou topinku, použít lze toustovač nebo další pánev.
- Opečený chléb potřete česnekem a navrstvěte topinkovou směs s houbami. Ozdobte čerstvou petrželkou.