Jakmile začne studený podzim, začínám se balit do deky a vařit si sytá, hřejivá jídla. Tato houbová omáčka z lesních hub a bramborová kaše je jídlo, které je hotové za chvilku a zasytí i zahřeje nadlouho. Zkuste můj recept na houbovou omáčku, který se stane i vaším neoblíbenějším.
Při posledním houbaření na Šumavě jsem si našla krásné podzimní houby. Mohla bych je usušit a nechat na zimní dny, ale já měla lepší nápad. Uvařit houbovou omáčku s krémovou kaší z brambor. Na tohle jídlo z hub je radost koukat, každé sousto pak přenáší člověka do gurmánského nebe.
Tip! Znáte další recept z lišek nálevkovitých?
Houbová omáčka z lišek, hřibů a stročku
Silná houbová omáčka z podzimních hub.
Ingredience
- 5 hrstí čerstvých lesních hub (já použila lišky obecné, lišky nálevkovité, hřiby kováře, hřiba smrkového, stročka trubkovitého)
- 6 velkých brambor
- 750 ml hovězího vývaru
- 100 ml smetany nebo mléka
- 4 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- dle chuti sůl, pepř, rozmarýn, tymián, drcený kmín
Instrukce
- Nejdříve si očistěte houby. hřiby nakrájejte na plátky. Velké lišky obecné překrojte napůl. Stročky překrojte napůl. Lišky nálevkovité můžete nechat vcelku.
- Brambory si oloupejte a nakrájejte je na menší kousky. A dejte vařit do osolené vody do měkka.
- Do rozehřáté pánve dejte dvě lžíce másla a na něj houby. Ty promíchejte v rozpuštěném másla a nechte je asi 3 minuty restovat.
- Houby okořeňte solí, pepřem, kmínem a přihoďte snítky rozmarýnu a tymiánu. Přidejte celý stroužek česneku. Přiklopte pokličkou a nechte je ještě dvě minuty opékat. Poté shrňte houby na stranu pánve.
- Na volné místo přidejte lžíci másla a když se rozehřeje přidejte hladkou mouku. Rozmíchejte ji s máslem a vzniklou jíšku nechte dvě minuty za občasného promíchání opéct.
- Houby s jíškou promíchejte a poté postupně přilévejte po částech vývar. Vždy trochu vývaru, rozmíchat a zase další várku vývaru.
- Přiklopte a omáčku nechte 7 minut pomalu vařit.
- Mezitím si slijte uvařené brambory, přidejte lžíci másla, sůl a smetanu nebo mléko. Vše rozmačkejte a poté umixujte dohladka.
- Do talíře si nandejte porci krémové bramborové kaše a upřostřed udělejte důlek. Nalijte do něj omáčku. Trochu houbové omáčky nalijte i okolo kaše. Ozdobte tymiánem.
Poznámka:
Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla.
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz