Čirůvka fialová je výborná jedná houba, které se nemusíte obávat. Je ovšem třeba ji dostatečně tepelně upravit! Dnes vám ukážu, jak si fialovou houbu ze smrkového lesa uvařit chutně a velmi jednoduše! Čirůvka fialová v mém receptu vás fakt okouzlí!
Čirůvky jsou výborné houby, které jsou ceněné nejen pro svou specifickou chuť, ale také pro růst, kdy ostatních hub není tolik. Čirůvek je mnoho, vám stačí když se naučíte alespoň základní druhy. Mezi ně patří právě čirůvka fialová. Dobře poznatelná houba rostoucí od konce října až do prvních mrazíků. Nejčastěji ji najdete v místech, kde je dostatek jehličnatého či listového opadu. Čirůvka je celá fialová a má specifickou nasládlou vůni.
Čirůvka fialová – Za syrova je jedovatá!
Tato čirůvka patří mezi houby, které jsou za syrova jedovaté. Je nutné ji alespoň 15 – 20 minut tepelně zpracovávat, abyste si na ní pochutnali bez negativních dopadů na zdraví. Čirůvka fialová obsahuje látku, která rozkládá červené krvinky. Důkladným povařením se ovšem nebezpečné látky ničí.
Čirůvka fialová recepty aneb Co z fialové houby uvařit?
Tato houba se výborně hodí do nejrůznějších houbových pokrmů. Doporučuji zkusit houbovou polévku, dát houbu péct pod maso nebo uvařit houbovou omáčku. Pro svou nasládlou vůni a chuť můžete zkusit zaexperimentovat a propojit čirůvku fialovou i se sladkými surovinami.
Naučte si sbírat čirůvky! Na mém youtube kanále Šumavská houbička vám ukazuji, jak vypadají nejrozšířenější druhy čirůvek.
Čirůvka fialová v jednoduchém receptu
Ingredience
- 6 ks čirůvky fialové
- 1 lžíci oleje
- 1 lžíci másla
- 1/2 lžičky krystalového cukru (nemusí být)
- 1/2 červené cibule
- 2 lžíce Lučiny
- 1/2 ks toustového chleba
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, snítku tymiánu
Instrukce
- Čirůvku fialovou očistěte a nakrájejte na větší kousky. Nohy použijte také.
- Cibuli nakrájejte na silnější plátky.
- V pánvi rozehřejte olej a máslo a cibuli na něm orestujte do lehce zlatava a křupava. Můžete přidat cukr, cibule během restování zesládne a lehce zkaramelizuje. Poté ji dejte stranou.
- Na výpeku z cibule začněte restovat houby. Čirůvka fialová je za syrova jedovatá, potřebuje tepelnou úpravu minimálně 15 minut. Během restování osolte, opepřete a dochuťte drceným kmínem.
- Mezitím, co se houby dělají, si připravte toustový chléb a Lučinu.
- K téměř hotovým čirůvkách položte plátky chleba a nechte je na troše másla z jedné strany opéct.
- Na opečený toust namažte Lučinu, navrstvěte cibuli a houby. Ozdobte bylinkou.