Vynikající čirůvka dvoubarvá recept! Gulášovou polévku s mletým masem zbožňuji. Dávám si jí, když potřebuji zahřát, zasytit a pochutnat si na jídle, které je rychle hotové. Tentokrát jsem do gulášové polévky s mletým masem přidala i čirůvku dvoubarvou a musím se přiznat, že v bříšku jsem měla jako v pokojíčku! Skvělý recept z hub, který prostě musíte zařadit mezi své houbové oblíbené!
Čirůvka dvoubarvá je luxusní podzimní houba
Čirůvka dvoubarvá je oblíbená podzimní houba, která vyrůstá velmi hojně na loukách a zahradách. Dobře rozpoznatelná čirůvka má fialovou nohu a krémově hnědý klobouk. Dobře snáší i lehké podzimní mrazíky. Pokud se rozhodnete houbu sbírat, určitě se zaměřte na čerstvě vyrostlé kousky, Chuťový zážitek pak bude nejlepší.
Čirůvku dvoubarvou vařte alespoň 15 minut. Tato aromatická houba se hodí do polévek, omáček, směsí i na houbové topinky. Já dnes nabízím recept na houbovou gulášovou polévku s mletým masem.
Gulášová polévka z čirůvky dvoubarvé je skvělým způsobem, jak si vychutnat tuto jedinečnou houbu. Čirůvka dvoubarvá má výraznou chuť, pevnou dužinu a v kuchyni se dá využít v mnoha variacích. Pokud jste fanoušci guláše, určitě si tuto houbovou polévku zamilujete. Spojuje bohaté aroma hub s klasickými chutěmi cibule, česneku a koření, které dělají guláš tak nezapomenutelným.
Jak poznat čirůvku dvoubarvou
Klobouk čirůvky dvoubarvé může být široký až 15 cm, zprvu polokulovitý, ale později se narovná a jeho barva přechází od bělavé přes světle okrovou až po béžovou. Lupeny jsou husté, bílé v mládí, později získávají krémový až okrový nádech. Noha houby je pevná, vláknitá a má charakteristické fialové zbarvení. Dužina je masitá, s mírnou vůní a lehce nasládlou chutí.
Čirůvka dvoubarvá ve videu! Naučte se méně známé čirůvky na YouTube Šumavská houbička
Čirůvka dvoubarvá recept – Nejlepší recepty z čirůvek
Tento čirůvka dvoubarvá recept na gulášovou polévku vám ukáže, jak skvěle se tato houba hodí do houbových gulášů, kde její pevná textura a aromatičnost vytvoří nezapomenutelný pokrm. Mimo guláše je čirůvka skvělá také ve smaženici, kde se dokonale snoubí s vajíčky a cibulí. V polévkách její chuť krásně vynikne a přidat ji můžete i do různých omáček, rizot nebo houbových směsí. Pokud máte rádi výraznější chuť, zkuste ji naložit v octě.
Čirůvka dvoubarvá roste hojně na loukách, zahradách a okrajích lesů. Vyzkoušejte tento recept a zařaďte tuto aromatickou houbu do svého repertoáru houbových pokrmů!
Gulášová polévka s mletým masem a houbami
Ingredience
- 6 ks čirůvky dvoubarvé
- 100 g mletého masa (já použila kombinaci hovězího předního a vepřového masa)
- 2 lžíce másla
- 2 plátky slaniny
- 1/2 červené cibule
- 1 větší brambor
- 600 ml vývaru
- 1/2 stroužky česneku
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžíci hladké mouky
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, sladká mletá paprika, majoránka, petržel
Instrukce
- Čirůvky mlženky/ strmělky mlženky očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Cibuli a slaninu nakrájejte na jemno. Brambor oloupejte a nakrájejte na středně velké kousky.
- V hrnci rozehřejte lžíci másla a lžíci oleje. přidejte cibuli a slaninu a nechte lehce zarestovat.
- Přidejte maso a po chvilce také nakrájené strmělky mlženky.
- Po chvíli přidejte sůl, pepř, kmín, sladkou mletou papriku, na jemno utřený česnek a nechte opět minutu restovat.
- Přidejte ještě lžíci másla a poté co se rozehřeje přisypte mouku. Pečlivě promíchejte.
- Po další minutě postupně a za stálého míchání přilévejte vývar.
- Přidejte brambory, nové koření, bobkový list a majoránku, kterou promněte mezi dlaněmi, aby se rozvoněla.
- Vařte do změknutí brambor. Poté vyndejte bobkový list a kuličky nového koření.
- Podávejte s čerstvým pečivem posypané čerstvou petrželkou.