Podzim pro mnohé houbaře znamená konec houbaření, přitom právě v tomto období začínají růst mnohem zajímavější houby než jsou hřiby. Čirůvky jsou velmi chutné houby a čirůvka mlženka zvaná také strmělka mlženka je výrazným zástupcem těchto hub. Ochutnejte tuto voňavou podzimní houbu v mém receptu.
Strmělka mlženka známá také pod názvy čirůvka mlženka nebo latinsky Clitocybe nebularis je velmi dobře poznatelná houba. Jednak má typický vzhled, klobouk zbarvený do šeda připomínající podzimní mlhy – odtud název mlženka. Je to také houba, kterou jednou ”očucháte” a pak už vždy víte, že jste našli právě mlženku. Aroma této houby je velmi nasládlé, někomu může připomínat vůně v drogerii. Právě tato výrazná vůně může za to, že mnozí nemohou tuto houbu dát na talíř.
Vůně strmělky mlženky rozhodne, zda si pochutnáte či nikoliv!
Strmělka mlženka je jedlá, dobrá houba. Ovšem, pokud vám její výrazné aroma nevoní, pak si ji na talíř nedávejte. Obecně platí pravidlo, komu strmělka nevoní, ten by ji neměl jíst. V opačném případě může způsobit trávicí obtíže. Strmělka se hodí na nakládání a do receptů ji používejte buďto s dalšímu druhy čirůvek nebo samostatně. Ostatní druhy hub se v jídle po boku strmělky vůbec neukáží, protože strmělka mlženka je chuťově i po vůni přebije.
Strmělku mlženku tepelně upravujte alespoň 15 minut!
Jak strmělku mlženku poznat? Typický šedý klobouk a skupinový růst napoví
Strmělka mlženka vyrůstá od srpna do prosince, ale nejhojnější je během listopadu. Šedý klobouk může vyrůst až do 15 centimetrů v průměru. Z počátku je klenutý s podvinutými okraji, později se narovnává a okraje s zvlní. Pod kloboukem najdete středně husté krémové bílé lupeny, které lehce sbíhají na nohu. Později lupeny získávají žlutavě krémový odstín. Čím starší houba je, tím se aroma zesiluje. Vhodné je sbírat především mladé plodnice strmělky mlženky. Strmělku mlženku najdete ve všech typech lesa, většinou ve skupinách a často v tzv. čarodějných kruzích.
Chilli kousky strmělky mlženky jako báječná příloha nejen k masu
Ingredience
- 4 klobouky strmělky mlženky
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička chilli kousků
- dle chuti pepř, grilovací koření se solí
Instrukce
- Strmělku mlženku očistěte a nakrájejte na středně velké kousky.
- Houby v misce posypte chilli kousky, okořeňte pepřem a grilovacím kořením. Zakápněte lžící oleje a pečlivě promíchejte.
- Na rozpálenou pánev vyskládejte kousky hub a pomalu restujte. Celková doba tepelné úpravy musí být alespoň 15 minut. Polovinu času nechte houby přikryté pokličkou.
- Hotové opečené houby použijte jako přílohu k pečenému masu (v mém případě kuřecí křidýlka) nebo sýrům. Nezapomeňte na oblíbenou omáčku (já použila tatarku).