Omáčka z hlívy je oblíbené jídlo mého muže. Jde o jednoduchý recept, který vařím vždy, když mám málo času, v lednici spíše nic než plno a přesto se chci jako kuchařka blýsknout! Vyzkoušejte i vy tento úžasný recept z hlívy ústřičné.
Hlíva ústřičná se dá během zimního období najít v přírodě, ale pokud nemůžete žádný obrostlý kmen vrby či dubu najít, pak vám nezbyde nic jiného, než si hlívu ústřičnou vypěstovat nebo v nejhorším případě koupit v obchodě.
Hlíva ústřičná je nejčastěji konzumovaný druh hlívy, ale víte, že výborných druhů hlív je mnohem víc! Já zbožňuji exotickou hlívu citronovou nebo hlívu růžovou. Skvělé vlastnosti má také hlíva královská nebo hlíva černá perla. A zapomenout nemohu ani na jemnou hlívu jarní, která má něžný bílý odstín.
Všechny druhy jedlých a zdravých hlív můžete poznat díky mým videím o houbaření či pěstování na mém youtube kanále Šumavská houbička.
Omáčka z hlívy ústřičné
Ingredience
- 1 miska hlívy ústřičné
- 1 střední cibule
- 2 stroužky česneku
- 3 plátky slaniny
- 0,5 červené papriky
- 100 ml hovězího vývaru
- 100 ml 33% smetany
- 1 lžíci másla
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- 1 větší lžičku mleté sladké papriky
- dle chuti sušená petržel, drcený kmín, sůl, pepř
- na ozdobení chilli kousky, čerstvou petržel, sezamová semínka
Instrukce
- Hlívu ústřičnou nakrájejte na širší plátky. Cibuli, česnek a slaninu nakrájejte na jemno a papriku na proužky.
- V pánvi si rozehřejte máslo a slunečnicový olej a přidejte slaninu, papriku a cibuli 2 minuty opéct.
- Poté přidejt houby, koření a česnek. Minutu opékejte.
- Přilijte vývar a nechte pod pokličkou asi 8 minut dusit.
- Poté přilijte smetanu a nechte zredukovat do požadované konzistence.
- Podávejte s jasmínovou rýží, posypané čerstvou petrželí, sezamem a chilli kousky.