Houbový kuba je oblíbené vánoční jídlo, které se jí typicky v poledne na Štědrý den. Dnes vám ukážu, jak vypadá houbový kuba s masem jako příloha k silné omáčce a vepřové panence.
Je jen na vás, zda si vánočního kubu dáte jako hlavní jídlo nebo jeho skvělou chuť využijete v roli houbové přílohy. Já miluji obě verze podávání staročeského kuby. Ani v jedné však nesmí chybět má oblíbená houba – stroček trubkovitý. Pokud však stročka nemáte, můžete použít sušené hřiby.
Houbový kuba s masem je recept, který si zamilujete!
Recept na houbového kubu, kterého si v rámci tradice můžete dát na Štědrý den, jsem vám už psala TADY. Dnes vám chci ukázat, jak si uvařit skvělé jídlo, díky kterému neuvidíte prasátko zlaté, ale prasátko opečené a uvnitř krásně měkoučké, zalité silnou omáčkou a doplněné skvělým houbovým kubou.
Pokud hledáte inspiraci na recepty nejen ze stročku trubkovitého, pak je houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni ideální parťák. Tato jedinečná kuchařka vás provede světem známých i méně známých druhů hub a ukáže vám, jak z nich připravit chutná jídla po celý rok. Kniha je rozdělena do čtyř ročních období a obsahuje 107 receptů z 36 druhů hub, díky čemuž je vaření z čerstvých i sušených hub jednoduché a zábavné. Součástí každé kapitoly jsou QR kódy, které vás zavedou k houbařským videím na YouTube Šumavská houbička, kde si můžete prohlédnout detaily o jednotlivých houbách.
Kuchařka je bohatě ilustrovaná a nabízí nejen lahodné recepty, ale i cenné rady, jak houby najít, poznat a zpracovat.
Jak najít a poznat stročka trubkovitého? Poradí průvodce
Pro ty, kteří chtějí stroček trubkovitý najít a správně rozpoznat, je skvělým pomocníkem houbařský průvodce Šumavská houbička v lese. Tato praktická příručka, vytvořená certifikovanou houbařkou, vás provede 127 druhy hub, které můžete nalézt nejen na Šumavě.
Průvodce je přehledně rozdělen podle čtyř ročních období a zahrnuje jedlé, nejedlé, jedovaté i léčivé houby. Každý druh je detailně popsaný a doplněný fotografiemi typických znaků a srovnávacími snímky podobných druhů, což usnadňuje jejich správné určení. Tento unikátní koncept houbařského průvodce je ideálním společníkem pro každého, kdo chce rozšířit své houbařské dovednosti a poznat tajemství lesních hub.
Houbový kuba s vepřovou panenkou s omáčkou je naše oblíbené jídlo, které dělám vždy, když začnou růst stročky. I když se to nezdá, je to jídlo velmi jednoduché a chuťově baví každého masožravce.
Houbový kuba s masem
Ingredience
- 60 g sušeného stročku (lze použít i jiné sušené houby)
- 1 větší vepřovou panenku
- 150 g krup
- 150 ml hovězího vývaru
- 2 lžíce sádla
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíci majoránky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci hladké mouky
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
Instrukce
- Sušený stroček či jiné houby zalijte horkou vodou, použijte asi 150 ml vody a pod pokličkou nechte odstát.
- Kroupy několikrát propláchněte studenou vodou a vařte 25 minut. Na posledních 10 minut varu přidejte ke kroupám slité houby, vody z hub nevylévejte. Hotové uvařené kroupy s houbami slijte.
- Mezitím si nekrájejte panenku na stejně velké špalíky a každý kousek pomazlete ze všech stran v olivovém oleji. Cibuli nakrájejte na jemno. Česnek utřete na jemno.
- Pánev si hodně rozpalte a maso na ní opékejte zprudka z každé strany asi 2 minuty. Opečené maso zabalte s plátkem másla do alobalu a nechte stranou odpočívat. Pánev nemyjte, ještě ji použijete.
- Do jiné pánve si dejte rozehřát sádlo a do lehce zlatava na něm orestujte cibuli. Poté přidejte kroupy s houbami. Okořeňte majoránkou, česnekem, solí, pepřem a drceným kmínem. Nechte lehce opéct, přikryjte pokličkou a dejte stranou. TIP! Kubu můžete nechat v troubě zapéct na 5 min (220 stupňů Celsia), získá křupavý povrch.
- Nyní si připravte rychlou omáčku. Do pánve po masu si dejte lžíci másla a nechte ho rozehřát. Poté přidejte mouku, pečlivě rozmíchejte metličkou a vzniklou jíšku nechte za občasného promíchání minutu opéct.
- Poté za stálého míchání přilévejte postupně vývar a část vody z hub. Osolte a opepřete, v případě potřeby nechte zredukovat na požadovanou hustotu omáčky.
- Maso rozbalte a šťávu z něj přilijte k omáčce.
- Na talíř nalijte omáčku, na ni položte maso, které důkladně osolte a opepřete. Podávejte s houbovým kubou.