Šťavnatka pomrazka a šťavnatka modřínová jsou výborné druhy zimních hub, které můžete najít v období po prvních mrazících pod borovicemi a modříny. Jejich chuť vás opravdu překvapí a nadchne. Pojďte si se mnou připravit jednoduché houbové škvarky ze šťavnatek.
Šťavnatky nacházím nejčastěji začátkem roku po svátcích, kdy v posledních letech není sníh a houby se dají dobře najít. Stačí, když člověk vyrazí na procházku do borovicového a modřínového lesa. Pokud nevíte, jak šťavnatky poznat, podívejte se na mé video, kde jsem natočila své prvonálezy jedlé šťavnatky pomrazky a šťavnatky modřínové.
HOUBAŘSKÉ VIDEO: Jak najít a poznat šťavnatku pomrazku a šťavnatku modřínovou
Štavnatka pomrazka a šťavnatka modřínová na topince
Ingredience
- 1 větší hrst šťavnatek (já použila šťavnatku pomrazku a šťavnatku modřínovou)
- 1 lžíci sádla
- 1 krajíc chleba
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
Instrukce
- Houby očistěte a překrájejte na půlky nebo je nechte vcelku.
- V pánvi si rozehřejte lžíci sádla a přidejte houby.
- Osolte, opepřete a okmínujte dle své chuti.
- Houby opékejte na mírném plameni cca 10 minut.
- V polovině opékání přidejte do pánve chléb a opečte ho z obou stran.
- Šťavnatky servírujte na křupavou topinku.