nejlepší houbová kuchařka

Kačenka česká recept s čočkou a ztraceným vejcem

436

Kačenka česká (Verpa bohemica) je vynikající jarní houba. Pokud se vám podaří ji najít, určitě vyzkoušejte tento recept! Kačenka česká s krémovou čočkou a ztraceným vejcem je sytá, lahodná dobrota, která chutná všem!

Pozor! Kačenka česká je jedlá houba, která může ovšem citlivějším jedincům vyvolat alergické reakce v podobě zvracení nebo střevních problémů. Pokud ochutnáváte kačenku poprvé, zkuste nejdříve malé množství.

Kačenku českou můžete v přírodě najít od března do konce května. Vyrůstá na vápenitých půdách pod listy jasanů, osik, třešní. Vyhledává i blízkost křovin. Najít lze v parcích, sadech, lužních lesích. Jde o velmi chutnou, aromatickou houbu, která je dobře poznatelná a v kuchyni všestranně použitelná. Vyzkoušet můžete kačenku českou na topince nebo ve smetanové omáčce se steakem.

Kačenka česká recept s krémovou čočkou a ztraceným vejcem

Jednoduchá a chutná úprava kačenky české. To musíte vyzkoušet!
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 1 miska čerstvých kačenek českých
  • 120 g vařené čočky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 červené cibule
  • 100 ml 33% smetany
  • 1 lžíce másla
  • dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
  • dle potřeby slunečnicový olej
  • čerstvé bylinky pažitku, tymián

Instrukce

  • Kačenku českou pečlivě očistím a nožičky překrájím.
  • Připravím si ztracené vejce tak, že malou misku vyložím kouskem fresh folie, tu vymažu olejem a vyklepnu do ní vejce, zamotám do balíčku a dám na 2 a půl minuty vařit, poté vyndám a nechám stranou.
  • Do hlubší pánve si dám máslo a nakrájenou cibulku. Nechám minutu restovat a poté přidám kačenku českou. Po dalších 2 minutách přidávám snítku tymiánu a na jemno nakrájený česnek. Přiklopím poklicí a nechám dusit asi 10 minut ve šťávě, kterou kačenka pustí. V případě potřeby lze lehce podlít vodou.
  • Poté přidám vařenou čočku, sůl, pepř, kmín a minutu nechám opékat.
  • Přiliji smetanu a nechám ji zhoustnout do krémové konzistence.
  • Krémovou čočku na servíruji na talíř, na ní položím vejce a ozdobím pažitkou a tymiánem.

Video

Poznámka:

Chcete se naučit celoročně houbařit, sbírat 36 druhů skvělých hub, a ty jednoduše a chutně zpracovávat? Pořiďte si houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Jde o ojedinělý formát kuchařky, který se hodí každému houbaři!
Navštivte eshop www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: kačenka česká, kačenka česká recept, kačenka houba recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close