nejlepší houbová kuchařka

Kačenka česká recept – Steak s houbovou omáčkou

443

Kus dobrého masa a pod ní krémová omáčka z kačenky české! Tuto představu jsem měla už při sběru této skvělé jarní houby kačenky české! A taky jsem si ji vyplnila a vy to udělejte rovněž! Je to vůbec nejlepší jarní jídlo z hub!

Kačenka česká vyrůstá na vápenitých půdách pod třešněmi, osikami, topoly nebo pod růžovokvětými dřevinami od března do května. Pokud se vám podaří ji najít, pak naváhejte a sbírejte. Jde o gurmánsky ceněnou hubu, která se hodí na houbovou topinku, do krémové čočky i do smetanové omáčky.

Pozor! Kačenka česká je houba, která malému procentu konzumentů nemusí udělat dobře od žaludku. Citlivějším jedincům může vyvolat jakousi alergii, která se projevuje nevolností, zvracením či střevními obtížemi. Poprvé ochutnávejte malé množství.

Houbová omáčky z kačenky česká a lahodný steak

Vynikající jídlo, které ocení každý milovník hub a masa!
Porce 1
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 15 čerstvých kačenek českých (Verpa bohemica)
  • 1 plátek vysokého roštěnce
  • 100 ml 33% smetany
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 3 snítky tymiánu
  • dle chuti sůl, pepř

Instrukce

  • Kačenky jemným kartáčkem očistěte. Maso ze všech stran pomazlete v olivovém oleji.
  • Rozpalte pánev až se z ní bude kouřit. Poté na maso zprudka opečte z každé strany necelé 2 minuty. Boční strany opékejte kratší dobu.
  • Na závěr přidejte k masu máslo a snítky tymiánu a rozpuštěným máslem maso polévejte.
  • Maso spolu s výpekem zabalte do alobalu a nechte stranou odpočívat,
  • Do pánve po masu přidejte lžíci másla a kačenky. Nechte je asi 8 minut restovat a poté je okořeňte solí a pepřem.
  • Přilijte smetanu a nechte ji zredukovat. Přilijte výpek z masa, promíchejte a dejte stranou.
  • Omáčku nalijte do talíře. Navrch dejte nakrájené maso, které dostatečně osolte a opepřete. Ozdobte čerstvou bylinkou a podávejte například s pečenými brambory.

Video

Poznámka:

Skvělé recepty z hub a rady, jak celoročně houbařit. To vše nabízí má houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni. Naučte se sbírat 36 druhů hub a vařit z nich 107 chutných receptů. 
Knihu koupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz 
Chod: hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová omáčka, kačenka česká, kačenka česká recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close