Víte, že křupavé pečivo a houby je moje oblíbená kombinace? Tentokrát jsem nechtěla dělat klasickou houbovou topinku, ale kačenku českou zavřela do máslem nasáklé křupavé bagetky. K tomu rozteklý sýr a čerstvé bylinky… . Beze srandy, něco tak dobrého jsem dlouho neměla!
Kačenka česká (Verpa bohemica) je hojná jedlá houba, která roste od března do května na vápenité půdě. Vyhledává blízkost třešní, osik, topolů či trnek. Vyrůstá pod listovým opadem a je poměrně dobře maskovaná před zraky houbařů. Pokud chcete tento gurmánský poklad najít, určitě mrkněte na mé houbařské video na youtube šumavská houbička.
Kačenka česká recept s křupavou bagetou a sýrem
Vynikající houbová pochoutka s kačenkou českou.
Ingredience
- 10 čerstvých kačenek českých (Verpa bohemica)
- 4 plátky bagety
- 2 lžíce másla
- 1 hrst oblíbeného sýru (já použila Goudu)
- 1 stonek jarní cibulky
- dle chuti sůl, pepř, čerstvý tymián, pažitku
Instrukce
- Houby pečlivě očistěte jemným kartáčkerm, hlavičky přepulte, nohy nakrájejte na větší kousky. Bílou část cibulky nakrájejte na jemno.
- V pánvi rozehřejte lžíci másla a na něm krátce orestujte cibulku a poté přidejte houby, Kačenky pustí vodu, která se postupně vyvaří. Kačenky restujte asi 10 minut a nezapomeňte je ochutit solí, pepřem a snítkou tymiánu.
- Mezitím si na druhé pánvi rozehřejte další máslo a opečte na něm bagety. Po opečení jedné strany bagety otočte a na všechny dejte trochu nastrouhaného sýru.
- Hotové houby položte na dva plátky bagety a přiklopte zbylými plátky baget.
- Servírujte posypané pažitkou, se salátem Rukola.
Poznámka:
Jednoduché a nápadité recepty z hub najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha nabízí rovněž rady, jak celoročně houbařit. V kuchařce najdete 107 receptů z 36 druhů hub, které rostou od jara do zimy.
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz