Víte, že křupavé pečivo a houby je moje oblíbená kombinace? Tentokrát jsem nechtěla dělat klasickou houbovou topinku, ale kačenku českou zavřela do máslem nasáklé křupavé bagetky. K tomu rozteklý sýr a čerstvé bylinky. Beze srandy, tak dobrý kačenka česká recept jsem dlouho neměla!
Kačenka česká je jednou z prvních jarních hub, které se objevují v lese. Její jemná chuť a měkká textura ji činí ideální pro rychlé pokrmy, jako jsou třeba topinky. V tomto receptu si přijdou na své milovníci jednoduché, ale lahodné kuchyně, která dokonale spojuje chrumkavou bagetu s delikátními houbami. Stačí krátká úprava na másle s česnekem a petrželkou a na stole máte hotovou houbovou delikatesu. Tento recept je skvělý pro ty, kteří chtějí z kačenek vytěžit maximum jejich skvělé chuti.
Vyzkoušejte také: Kačenka česká recept – Smetanová houbová omáčka z kačenek se steakem. Všechny mé recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni.
Kačenka česká (Verpa bohemica) je hojná jedlá houba, která roste od března do května na vápenité půdě. Vyhledává blízkost třešní, osik, topolů či trnek. Vyrůstá pod listovým opadem a je poměrně dobře maskovaná před zraky houbařů. Pokud chcete tento gurmánský poklad najít, určitě mrkněte na mé houbařské video na youtube šumavská houbička.
Pokud si nejste jistí, kde a kdy kačenky hledat, nebo se chcete dozvědět více o dalších druzích hub, doporučuji svůj houbařský průvodce Šumavská houbička v lese. Najdete v něm nejen tipy, jak rozpoznat různé druhy hub, ale i informace o jejich výskytu, ideálních stanovištích a době sběru. S tímto průvodcem se houbaření stane ještě zábavnější a úspěšnější.
Úspěšného houbařského průvodce Šumavská houbička v lese zakoupíte pouze na mém oficiálním eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Kačenka česká recept s křupavou bagetou a sýrem
Ingredience
- 10 čerstvých kačenek českých (Verpa bohemica)
- 4 plátky bagety
- 2 lžíce másla
- 1 hrst oblíbeného sýru (já použila Goudu)
- 1 stonek jarní cibulky
- dle chuti sůl, pepř, čerstvý tymián, pažitku
Instrukce
- Houby pečlivě očistěte jemným kartáčkerm, hlavičky přepulte, nohy nakrájejte na větší kousky. Bílou část cibulky nakrájejte na jemno.
- V pánvi rozehřejte lžíci másla a na něm krátce orestujte cibulku a poté přidejte houby, Kačenky pustí vodu, která se postupně vyvaří. Kačenky restujte asi 10 minut a nezapomeňte je ochutit solí, pepřem a snítkou tymiánu.
- Mezitím si na druhé pánvi rozehřejte další máslo a opečte na něm bagety. Po opečení jedné strany bagety otočte a na všechny dejte trochu nastrouhaného sýru.
- Hotové houby položte na dva plátky bagety a přiklopte zbylými plátky baget.
- Servírujte posypané pažitkou, se salátem Rukola.