nejlepší houbová kuchařka

Zapečené smrže plněné sýrem – Vynikající smrže na topince recept

482

Smrže patří mezi nejchutnější houby vůbec. Svědčí o tom i fakt, že jde o jedny z nejdráže vykupovaných hub. Luxusní restaurace nabízejí smrže v lahodných omáčkách nebo ke steakům. Já vám dnes ukážu, jak si udělat doma luxusní smrže na topince.

Smrže můžete najít od dubna do května v listnatých i jehličnatých lesech. Některé druhy smržů rostou na místech, kde se pracovalo se dřevem, jiné vyhledávají vzrostlé listnaté háje a lužní lesy. Některé druhy smržů vyrostou dokonce na záhonech s loňskou mulčovací kůrou. Ať už najdete jakéhokoliv smrže, vždy můžete skákat radostí, všechny smrže jsou jedlé. Jde o úžasné houby, které si vás svou chutí zcela podmaní!

Jaké recepty na smrže mám najraději?

I když není smrž považován za krásnou houbu, mě přijdou dokonalé! Jejich klobouky jsou plné jamek nebo podélných žeber, uvnitř jsou tyto houby duté. Klobouk je potřeba pečlivě vyčistit a poté je můžete naplnit mletým masem nebo třeba sýrem. Smrže ráda přidávám do smetanových omáček a často je opékám na másle s čerstvými jarními bylinkami, jako je třeba medvědí česnek nebo lesní pažitka. Smrže jsou dokonalé s masem i bez něj. Zajímavostí je, že tato voňavá houba získá po usušení ještě intenzivnější aroma.

Luxusní zapečené smrže plněné sýrem

Jednoduché a přitom tak neuvěřitelně dobré jídlo ze smržů!
Porce 1
Čas přípravy 2 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 17 minut

Ingredience

  • 5 ks smržů
  • 10 plátků oblíbeného sýru typu Feta
  • 1 lžíce másla
  • 1 krajíc chleba
  • 1 stroužek česneku
  • dle chuti sůl, pepř, mletou červenou papriku
  • dle chuti bylinky (já použila čerstvý tymián, rozmarýn)

Instrukce

  • Smrže očistěte a podélně rozkrojte.
  • Do zapékací misky dejte pár plátků másla a vyskládejte do něj poloviny smržů.
  • Do dutých vnitřků smržů dejte plátky sýru.
  • Okořeňte dle svých chutí a přidejte čerstvé bylinky.
  • Plněné smrže sýrem dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia asi na 15 minut. Lze podlít trochou vody.
  • Mezitím si připravte křupavou topinku, kterou potřete česnekem.
  • Hotové zapečené smrže se sýrem vyskládejte na topinku a podávejte. Topinku můžete pocákat trochou šťávy ze smržů.

Video

Poznámka:

Jednoduché a velmi chutné recepty z hub najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha obsahuje také rady a tipy, jak celoročně houbařit. 
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni nabízí 107 receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub
Knihu si můžete zakoupit na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, houbová topinka, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová topinka, recept na smrže, smrž recept, smrže recept, zapečené smrže

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close