Smrže patří mezi nejchutnější houby vůbec. Svědčí o tom i fakt, že jde o jedny z nejdráže vykupovaných hub. Luxusní restaurace nabízejí smrže v lahodných omáčkách nebo ke steakům. Já vám dnes ukážu, jak si udělat doma luxusní smrže na topince.
Smrže můžete najít od dubna do května v listnatých i jehličnatých lesech. Některé druhy smržů rostou na místech, kde se pracovalo se dřevem, jiné vyhledávají vzrostlé listnaté háje a lužní lesy. Některé druhy smržů vyrostou dokonce na záhonech s loňskou mulčovací kůrou. Ať už najdete jakéhokoliv smrže, vždy můžete skákat radostí, všechny smrže jsou jedlé. Jde o úžasné houby, které si vás svou chutí zcela podmaní!
Jaké recepty na smrže mám najraději?
I když není smrž považován za krásnou houbu, mě přijdou dokonalé! Jejich klobouky jsou plné jamek nebo podélných žeber, uvnitř jsou tyto houby duté. Klobouk je potřeba pečlivě vyčistit a poté je můžete naplnit mletým masem nebo třeba sýrem. Smrže ráda přidávám do smetanových omáček a často je opékám na másle s čerstvými jarními bylinkami, jako je třeba medvědí česnek nebo lesní pažitka. Smrže jsou dokonalé s masem i bez něj. Zajímavostí je, že tato voňavá houba získá po usušení ještě intenzivnější aroma.
Luxusní zapečené smrže plněné sýrem
Ingredience
- 5 ks smržů
- 10 plátků oblíbeného sýru typu Feta
- 1 lžíce másla
- 1 krajíc chleba
- 1 stroužek česneku
- dle chuti sůl, pepř, mletou červenou papriku
- dle chuti bylinky (já použila čerstvý tymián, rozmarýn)
Instrukce
- Smrže očistěte a podélně rozkrojte.
- Do zapékací misky dejte pár plátků másla a vyskládejte do něj poloviny smržů.
- Do dutých vnitřků smržů dejte plátky sýru.
- Okořeňte dle svých chutí a přidejte čerstvé bylinky.
- Plněné smrže sýrem dejte do předehřáté trouby na 180 stupňů Celsia asi na 15 minut. Lze podlít trochou vody.
- Mezitím si připravte křupavou topinku, kterou potřete česnekem.
- Hotové zapečené smrže se sýrem vyskládejte na topinku a podávejte. Topinku můžete pocákat trochou šťávy ze smržů.