Vynikající chřestová polévka se smrži vás příjemně zasytí a je hotová opravdu za chvilku. Naučte se jarní krémovou polévku doplněnou o luxusní smrže. Vyzkoušejte můj recept!
Smrže jsou vynikající jarní houby, které se v jarní sezóně objevují v přírodě i naši zahradě. V restauracích se často objevuje na menu spolu s čerstvým chřestem. Já osobně jsem si zamilovala kombinaci voňavých smržů s křupavým chřestem v lahodné krémové polévce. Ale vyzkoušet můžete i kombinaci chřestu a smržů s těstovinami.
TIP! Zkuste smržovou omáčku s opečenými bramborami.
Chřestová polévka se smrži
Ingredience
- 4 ks čerstvých smržů
- 8 stonků zeleného chřestu
- 5 středních brambor
- 700 ml libovolného vývaru (já použila hovězí)
- 80 ml 33% smetany
- 1 červenou cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- čerstvé bylinky rozmarýn, pažitka, oregano
Instrukce
- Smrže očistěte a jednoho nakrájejte na kousky. Zbytek přepulte podélně.
- Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na drobno. Stonkům chřestu odlámejte tuhé konce. Hlavičky si odlamte a dejte stranou. Zbytek chřestu nakrájejte na kousky.
- V hrnci rozehřejte máslo a na něm nechte orestovat cibuli, jeden kousek nakrájeného smrže a chřest bez hlaviček.
- Po asi 3 minutách přidájte nakrájené brambory.
- Zalijte vývarem a přidejte koření a bylinky dle chuti. Nechte vařit do změknutí brambor.
- Mezitím si v pánvi rozehřejte zbytek másla a na něm z obou stran opečte smrže do zlatova. Poté nalijte trochu vývaru a přidejte hlavičky chřestu. Přiklopte pokličkou a nechte tekutinu vydusit. Poté dejte houby a chřest stranou.
- Hotovou polévku rozmixujte, v případě potřeby nařeďte ještě vývarem.
- Přidejte smetanu a nechte ještě chvilku pomalu provařit.
- Chřestovou polévku nalijte do talíře, ozdobte kousky opečeného smrže, hlavičky chřestu. Zasypte nakrájenou pažitkou, pokapejte olivovým olejem, okořeňte pepřem a nalijte trochu smetany.
- Podávejte nejlépe s křupavým pečivem.
Video
Poznámka:
Vynikající houbové recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha obsahuje také praktické návody, jak celoročně houbařit.
V kuchařce najdete 107 houbových receptů z 36 druhů hub.
Knížku si zakoupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz