Jaro je doba, kdy se každý houbař cpe smrži! Smrži jsou delikátní a nejdráze vykupované houby, proto se jejich nálezy tolik cení. Pokud jste smrže našli, pak si rozhodně uvařte jednoduché, ale naprosto vynikající smrže na topince!
Smrže můžete od dubna do května najít na svém záhonu s loňskou mulčovací kůrou, podél lesních cest a poblíž skládek pokáceného dřeva, Některé druhy smržů se dají najít zejména pod topoly a jasany. Co se týká určení druhů smrže, není to podstatné, všechny druhy smržů jsou jedlé a výtečné. Pozor dejte pouze na to, abyste si smrže nespletli s jedovatým ucháčem obecným.
Houbová topinka se smrži a vejcem
Houbová dobrota za pár minut na stole!
Ingredience
- 4 ks smržů
- 2 plátky bagety
- 3 listy medvědího česneku
- 2 lžíce másla
- 1 stroužek česneku
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Smrže očistěte a překrájejte na středně velké kousky.
- Do pánve dejte rozehřát máslo a smrže na něm opečte. Po asi 3 minutovém opékání, smrže osolte, opepřete a nechte pod pokličkou dusit ještě asi 8 minut. Poté je odhrňte na stranu pánve.
- Na volném místě nechte rozpustit další máslo a na něm opečte bagety do zlatova a vejce. Na houby dejte překrájený medvědí česnek a promíchejte.
- Bagety potřete česnekem, navrstvěte na ně houby a vejce přepulte a každou polovinu dejte na jednu bagetu. Ozdobte čerstvou pažitkou.
Video
Poznámka:
Vynikající houbové recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha obsahuje také praktické návody, jak celoročně houbařit.
V kuchařce najdete 107 houbových receptů z 36 druhů hub.
Knížku si zakoupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz