Ať už jste zkušený houbař, nebo jen milovník dobrého jídla, tato hříbková omáčka vás přenese do kouzelných šumavských lesů a přinese do vaší kuchyně kousek přírody. Pojďte se se mnou pustit do vaření a užít si tu skvělou chuť neodolatelně dobré omáčky z pravých hřibů.
Dnes vám představím jeden z mých nejoblíbenějších a nejvyhledávanějších receptů – hříbkovou omáčku, která je rychlá, jednoduchá a neuvěřitelně chutná. Jmenuji se Šumavská houbička a jsem velmi zkušená houbařka i autorka bestsellerové knižní kuchařky Šumavská houbička v kuchyni.
Recept na hříbkovou omáčku je klenotem mé kuchyně. Po letech strávených v lesích Šumavy, sbíráním a zpracováváním nejen hříbků, jsem se rozhodla podělit se s vámi o tento lahodný pokrm, který si zamilujete pro jeho snadnou přípravu a bohatou chuť. Je to ideální volba pro každého, kdo chce připravit něco rychlého a zároveň ohromit svou rodinu nebo přátele.
Hříbková omáčka
Ingredience
- 6 meších hřibů (já měla kombinaci hřiba smrkového a hřiba dubového)
- 1/2 kuřecího prsa (podélně rozkrojená polovina)
- 150 ml 33% smetany
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- koření sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky čerstvý rozmarýn, oregano
Instrukce
- Hříbky očistěte a nakrájejte na menší kousky.
- Polovinu z podélně rozkrojeného kuřecího prsa osolte a opepřete z obou stran a obalte v mouce.
- Do pánve dejte lžíci másla a trochu slunečnicového oleje, aby se málo nepřepalovalo.
- Na másle opečte maso dozlatova z obou stran. Poté ho dejte stranou.
- Do výpeku po masu přidejte druhou lžíci másla a houby.
- Houby kořeňte dle chuti a po asi 3 minutovém opékání je zalijte smetanou a nechte je pod pokličkou dusit cca 7 minut.
- Omáčku nalijte na talíř, na ní položte nakrájený kuřecí plátek a servírujte třeba jako já s opečenými bramborovými noky.