Dnes vám představím skvělý recept na houbovou topinku s krásnoporkou žemličkou (Albatrellus confluens). Tato lahodná houba, která je méně známá, dodá vaší topince nezapomenutelnou chuť a texturu. Jedlá krásnoporka žemlička je jedinečná svým jemným aroma a masitou konzistencí, která perfektně doplní křupavý chléb.
Pokud jste ještě nikdy nesbírali krásnoporku žemličku, nebojte se! Na mém YouTube kanálu “Šumavská houbička” najdete všechny potřebné informace. Dozvíte se, kdy a kde tuto jedlou houbu najít, jak ji správně poznat a na co si dát pozor při sběru. Ráda se s vámi podělím o své letité zkušenosti a tipy, které vám pomohou stát se úspěšnými houbaři.
Pojďme se tedy společně pustit do přípravy této vynikající houbové topinky a přinést si kousek lesa přímo na váš stůl. Věřím, že si tuto delikatesu zamilujete stejně jako já a budete se k ní rádi vracet.
Houbová topinka s krásnoporkou žemličkou
Ingredience
- 1-2 kousky krásnopórky žemličky (pouze mladé měkké kousky)
- 1 lžíci másla
- 1 krajíc chleba
- 1 stroužek česneku
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, červenou papriku
- bylinky tymián
Instrukce
- Krásnoporku očistěte a nakrájejte. Pro konzumaci se hodí jen opravdu mladé, měkké plodnice.
- Nakrájejte ji na tenké plátky a dejte restovat na máslo.
- Po asi 4 minutách ji okořeňte, přidejte snítku tymiánu a dejte houbám ještě 3 minuty.
- Mezitím si připravte křupavou topinku z chleba a potřete ji česnekem.
- Houby navrstvěte na topinku a dozdobte bylinkami.