Dnes vám přináším lahodný recept na houbovou omáčku z lišky obecné (Cantharellus cibarius) podávanou s šťavnatým hovězím steakem. Tato kombinace zaručeně potěší vaše chuťové buňky. Liška obecná, známá svou jemnou a houbovou chutí, je dokonalým doplňkem k hovězímu steaku, přičemž společně tvoří neodolatelný pokrm, který je ideální pro zvláštní příležitosti nebo gurmánskou večeři doma.
Pokud si nejste jistí, kde a kdy lišku obecnou hledat, nebo jak ji správně poznat, neváhejte navštívit můj YouTube kanál Šumavská houbička. Zde najdete podrobné návody a rady, které vám pomohou stát se zkušenými houbaři. Ukážu vám své oblíbené lesy a podělím se o tipy, které jsem nasbírala během let strávených v lesích.
Navíc, pokud vás houbové recepty zaujaly, nezapomeňte se podívat na mou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která je nyní dostupná na www.sumavskahoubicka.cz. Tato kuchařka je plná osvědčených receptů a inspirací, které vám pomohou přinést kouzlo šumavských lesů přímo do vaší kuchyně.
Pojďte se pustit do přípravy této vynikající liškové omáčky a užít si lahodné spojení přírody a kulinářského umění!
Lišková omáčka se steakem
Ingredience
- 1 plátek steaku
- 2 hrsti lišky obecné
- 50 ml vody
- 120 ml 33% smetany
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky rozmarýn (lze použít i tymián nebo šalvěj)
Instrukce
- Lišky si očistěte a větší překrojte napůl. Maso pomazlete v olivovém oleji.
- Steak zprudka opečte na pánvi ze všech stran. Každá stran cca 1,5 – 2 minuty,
- K masu přihoďte lžíci másl a rozmarýn. Máslo několikrát přelijte přes maso. Poté přiklopte pokličkou a nechte stranou odpočívat.
- Do druhé pánve si dejte lžičku másla a lžičku slunečnicového oleje. Přidejte lišky a minutu je opékejte.
- Okořeňte lišky solí, pepřem a drceným kmínem. Podlijte je vodou a pod pokličkou asi 8 minut duste, dokud se tekutina nevyvaří.
- Přidejte smetanu a šťávu z steaku a nechte zredukovat do požadované konzistence.
- Liškovou omáčku nalijte do talíře a na ní posaďte překrájený steak. Okořeňte ho pepřem a solí. Podávejte třeba s opečeným bramborem.