Dnes bych vám ráda představila jeden z mých oblíbených receptů – pečené houby na sádle, konkrétně s holubinkou namodralou (Russula cyanoxantha). Tato houba je známá svou jemnou chutí a masitou konzistencí, což z ní dělá ideální volbu pro pečení. Pečené houby na sádle jsou jednoduchým, ale velmi chutným pokrmem, který si můžete vychutnat jako hlavní chod nebo jako přílohu.
Pokud si nejste jistí, kde holubinku namodralou najít nebo jak ji správně poznat, navštivte můj YouTube kanál “Šumavská houbička”. Najdete tam podrobné návody a rady, které vám pomohou stát se zkušenými houbaři.
TIP! Holubinky jsou jedinečné tím, že jsou jediným druhem hub, které lze v lese přímo ochutnat. Podle palčivosti houby můžete snadno zjistit, zda jde o jedlou holubinku či nikoliv – jedlé holubinky nejsou palčivé.
Pečené houby jsou jednoduché a velmi rychle hotové
Pokud máte zájem o další houbové recepty, určitě se podívejte na mou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která obsahuje 107 osvědčených receptů z 36 druhů hub, které lze v lese najít od jara do zimy. Knihu si můžete zakoupit na www.sumavskahoubicka.cz.
Věřím, že si pečené houby na sádle s holubinkou namodralou zamilujete stejně jako já a budou se pravidelně objevovat na vašem jídelníčku.
Pojďte se tedy pustit do přípravy tohoto jednoduchého receptu na pečené houby!
Pečené houby na sádle s rýží
Ingredience
- 6 hrstí holubinky namodralé
- 1 velká naběračka libovolného vývaru
- 6 stroužků česneku
- 2 lžíce sádla
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky rozmarýn, oregano, tymián
Instrukce
- Holubinky namodralé očistěte a překrájejte na větší kousky.
- Do zapékací mísy dejte sádlo a vysypte do ní holubinky. Zalijte vývarem a zasypte kořením dle chuti a předejte snítky bylinek.
- Dejte houby péct do vyhřáté trouby na 180 stupňů Celsia asi na 20 minut.
- Pečené houby podávejte třeba s vařenou rýží, brambory nebo pečivem.