nejlepší houbová kuchařka

Houbové kuličky s krémovými těstovinami

444

Vítám vás na mém blogu, kde se dnes podíváme na jeden z mých nejoblíbenějších receptů – houbové kuličky z lesních hub s krémovými těstovinami. Tento pokrm je nejen výjimečně chutný, ale také skvělým způsobem, jak využít chutné houby z našich lesů.

Lesní houby dodávají kuličkám nezaměnitelnou chuť a aroma, které se skvěle snoubí s krémovými těstovinami. Připravte si směs z těch nejčerstvějších hub, které nasbíráte během houbařských výletů. Kuličky pak jednoduše spojíte s těstovinami ve smetanové omáčce, která celému jídlu dodá jemnost a krémovou texturu.

Já použila směs hub, které jsou v lese sna dna každém kroku. Jde především o holubinku nazelenalou, holubinku mandlovou, lišku obecnou, klouzka sličného a přidala jsem i lišku ametystovou a hřiba kováře.

holubinka mandlová recept

Pokud si nejste jistí, jaké houby použít, nebo kde je hledat, nezapomeňte se podívat na můj YouTube kanál Šumavská houbička, kde najdete spoustu praktických tipů a triků na rozpoznávání a sběr hub. A pokud chcete ještě více inspirace do vaší kuchyně, určitě si pořiďte mou houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která je plná lahodných receptů a užitečných rad.

Pojďte se tedy pustit do přípravy tohoto lahodného a sytého pokrmu, který vás svou chutí přenese přímo do srdce lesa!

Vynikající houbové kuličky s krémovými těstovinami

Směs hub se hodí nejen do smaženice, uvařte si skvělé houbové kuličky!
Porce 2
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 45 minut

Ingredience

  • 4 hrsti lesních hub (já použila holubinku nazelenalou, holubinku mandlovou, lišku obecnou, lišku ametystovou, hřiba kováře a klouzka sličného)
  • 1 hrst mandlí (lze použít i kešu, vlašské nebo pekanové ořechy)
  • 1 dcl bílého vína
  • 120 ml 33% smetany
  • 1 hrst strouhanky
  • 2 lžíce másla
  • 2 stroužky česneku
  • dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
  • bylinky tymián
  • 2 porce vařených těstovin
  • 1 hrst strouhaného parmazánu

Instrukce

  • Nejdříve si houby očistěte a nakrájejte na kousky.
  • V pánvi si rozehřejte máslo a nechte na něm houby orestovat asi 5 minut.
  • Nezapomeňte houby osolit, opepřit, okmínovat a přihodit k nim snítku tymiánu.
  • Houby zalijte vínem a to nechte vyvařit (trvá to cca dalších 5 minut). Mezitím si krátce opražte nasekané mandle na sucho na pánvi.
  • Vyndejte tymián a houby spolu s ořechy dejte do mixéru. Umixujte hladkou kaši, kterou se strouhankou a vejcem promíchejte na kompaktní směs. Pokud jse směs příliš hustá, přidejte 2 lžíce smetany.
  • Vytvarujte malé kuličky a ty obalte ve strouhance a dejte je na plech na pečicí papír. Lehce je pocákejte slunečnicovým olejem a pečte je na 190 stupňů do lehce zlatova. Během pečení je jednou obraťte.
  • Mezitím si nechte smetanu s parmazánem zredukovat na pánvi na krémovou omáčku. Do ní přimíchejte vařené těstoviny.
  • Těstoviny podávejte s houbovými kuličkami, posypané čerstvými bylinkami.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: holubinka mandlová, holubinka nazelenalá, holubinky recept, ličky recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close