nejlepší houbová kuchařka

Lepší než masové – Houbové jerky z ryzce syrovinky recept

1.1K

Jerky, původně sušené maso, je populární pochoutka, kterou lze připravit i z jiných surovin, jako jsou houby. Jednou z nejzajímavějších možností je použití houby ryzce syrovinky. Tato houba, známá svým výrazným a jemně oříškovým aroma, je ideální surovinou pro výrobu chutného a zdravého jerky.

Co je ryzec syrovinka?

Ryzec syrovinka (Lactarius volemus) je jedlá houba, která se vyznačuje oranžověhnědým kloboukem a charakteristickým bílým a velmi aromatickým mlékem, které z ryzce při poranění vytéká. Syrovinka je oblíbená a na Šumavě velmi hojná houba. Její velkou výhodou je to, že se dá jíst zcela syrová a proto jsem se rozhodla, že z ní vytvořím houbové jerky.

Proč zkusit jerky z hub?

Sušené houby, jako jerky, jsou nejen chutné, ale také zdravé a bohaté na živiny. Navíc je to skvělý způsob, jak zpracovat houby zase trochu jiným způsobem. Jerky z ryzce syrovinky mají jedinečnou chuť, která je velmi podmanivá, což potěší každého milovníka houbařských specialit.

Houbová kuchařka spojená s atlasem hub – naučí vás vařit i celoročně houbařit!

Chcete si rozšířit seznam sbíraných hub a nevařit jen houbovou kulajdu a omáčku? Pak vás nadchne má houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni. Tato kniha je svým konceptem velmi ojedinělá, naučí vás vařit 107 receptů z 36 druhů výtečných, jedlých hub, které najdete v lesa od jara až do zimy. Ano, čtete správně, houbařit se dá po celý rok a já vás to skrze svou knihu velmi snadno naučím!

Všechny mé recepty a rady, jak celoročně houbařit najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, která je dostupná pouze na mém oficiálním eshopu www.sumavskahoubicka.cz

Houbové jerky z ryzce syrovinky recept

Vynikající a velmi snadné houbové jerky z ryzce.
Porce 2
Čas přípravy 5 minut
Celkový čas 5 hodiny

Ingredience

  • 5 středně velkých ryzců syrovinek
  • 1 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíce světlé sojové omáčky
  • 0,5 lžíce tmavé sojové omáčky

Instrukce

  • Ryzce syrovinky očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Já polovinu množství ryzců neochucovala a druhu polovinu ano. Obě verze jsou dobré.
  • Nakrájené přírodní, neochucené syrovinky vyložte do sušičky.
  • Druhou část v míse promíchejte se sojovými omáčkami a chilli omáčkou a poté vyskládejte do sušičky.
  • Sušte na 50-55 stupňů Celsia do gumové konzistence. Já sušila po dobu 5 hodin.
  • Houbové jerky uskladněte v uzavíratelné nádobě a uchovejte v temnu. Maximální dobu trvanlivosti nemám vyzkoušenou, u nás se jerky sní do týdne. Je to naše oblíbená chuťovka k pivu nebo vínu. 🙂

Poznámka:

Jednoduché a velmi chutné houbové recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni
Knihu koupíte pouze na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka
Kuchyně: česká
Klíčová slova: ryzec recept, ryzec syrovinka, ryzec syrovinka recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close