Smetanová kotrčová polévka je delikatesou, která zaujme každého milovníka hub. Pokud máte rádi tradiční falešnou dršťkovou polévku z kotrče, tahle verze s jemnou smetanou vás nadchne ještě více. Kotrč kadeřavý, s jeho jedinečnou strukturou připomínající dršťky, je v tomto receptu dokonale zvýrazněn, a krémová konzistence kotrčové polévky dodává pokrmu nezaměnitelnou lahodnost.
Co je to kotrč kadeřavý? Kdy a kde ho lze najít
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je houba, která je ceněna pro svou výtečnou chuť a nezaměnitelný vzhled. Tato houba se nejčastěji objevuje od července do října a při svém nálezu vždy potěší. Kotrč roste obvykle na bázi borovic, kde vytváří velké, květák připomínající útvary. V kuchyni se kotrč hodí nejen na polévky, ale i na dušené pokrmy, omáčky či dokonce jako příloha.
TIP! Všechny mé recepty kotrč najdete nejen v mé houbové kuchařce, ale také na tomto blogu nebo youtube kanálu.
Recepty kotrč jsou součástí mé houbové kuchařky Šumavská houbička v kuchyni, která přináší spoustu inspirace, jak využít dary lesa po celý rok. Kniha nabízí nejen recepty, ale i rady, jak houby správně sbírat a zpracovávat, aby se jejich chuť a výživné hodnoty co nejlépe uplatnily ve vaší kuchyni. Smetanová kotrčová polévka je jedním z receptů, který vás jistě přesvědčí o tom, že vaření z hub může být jednoduché, rychlé a především chutné.
Kotrčová polévka lepší než falešná dršťková z kotrče
Ingredience
- 2 hrsti kotrče kadeřavého
- 2 hrsti dalších lesních hub (já použila lišky)
- 1 dcl bílého vína
- 650 ml hovězího vývaru
- 100 ml 33% smetany
- 2 lžíce másla
- 1 větší lžíce hladké mouky
- koření sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky šalvěj, rozmarýn, oregano, pažitka
Instrukce
- V hrnci si rozehřejte lžíci másla a na něm orestujte minutu na jemno nakrájenou šalotku.
- Přidejte nadrobno nalámaný, vyčištěný kotrč kadeřavý a na kousky nakrájené lišky. Okořeňte solí, pepřem a drceným kmínem a nechte restovat asi 3 minuty.
- Přidejte nakrájený česnek a zalijte vínem, které nechte zcela vydusit.
- Přidejte další lžíci másla a mouku a mícháním vytvořte jíšku, kterou nechte minutu provařit.
- Poté za stálého míchání přilévejte vývar a přidejte bylinky.
- Polévku z kotrče vařte asi 13 minut na mírném ohni. 3 minuty před koncem zalijte smetanou a nechte dovařit. Poté vyndejte bylinky a servírujte.
- Kotrčovou polévku podávejte s křupavým rozpečeným pečivem ozdobené třeba pažitkou.