Penízovka sametonohá je divoce rostoucí podzimno-zimní houba. Roste na kmenech listnatých stromů, má ráda vlhko a mrazy jí nevadí. Během mrazivého počasí zastaví růst a pokračuje v něm při oblevě. Díky své sametové černé noze se jí přezdívá ,,sametonožka”.
Více informací nejen o tam, jak poznat penízovku sametonohou získáte v mém houbařském průvodci Šumavská houbička v lese. Kniha obsahuje 127 vypracovaných profilů hub, které najdete po celý rok. Užitečné jsou nejen detailní fotografie, ale také fotografie srovnávací. Záměna za podobné druhy hub je tak méně pravděpodobná.
Penízovka sametonohá recept – Delikátní houbové topinky
Ingredience
- 2 hrsti penízovky sametonohé
- 1/2 ks červená cibule
- 1 lžička sýru Mascarpone
- 2 lžičky másla
- 1 stroužek česneku
- 2 ks bagety
- na posypání hladkolistá petržel
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Připravíme si houby i ostatní suroviny.
- Na pánvi si rozehřejeme máslo.
- Nadrobno nakrájenou cibuli na másle osmažíme.
- Přidáme penízovku a necháme restovat. Mladé kloboučky stačí cca 6 minut, starší o 2 minuty déle.
- Poté přidáme lžičku mascarpone, necháme rozehřát a promícháme. Osolíme, opeříme.
- Mezitím si připravíme topinky. Můžete si je připravit na pánvi nebo v toustovači.
- Křupavé topinky potřeme česnekem, nandáme na ně připravenou směs z penízovky sametonohé a ozdobíme sekanou petrželkou.