Poctivá kulajda s liškami a vejcem je tradiční česká polévka, která v sobě spojuje jemnost smetany, kyselost octa a lahodnou chuť hub. S liškami dostává tato polévka ještě výraznější houbový nádech, který z ní činí nezapomenutelnou pochoutku. Lišky mají nejen nádhernou zlatou barvu, ale i výraznou, lehce pikantní chuť, která skvěle doplňuje kopr a vejce s tekutým žloutkem.
Neznám houbaře, který by nemiloval kulajdu. Tato houbová polévka se na mém stole objevuje opravdu často, nejvíc však v době babího léta a podzimu. Misku poctivé kulajdy si dělám, abych se zasytila, ohřála a ještě si dobře pochutnala.
Kulajda se dá uvařit jak z lišek čerstvých, tak těch sušených
Kulajda lze připravit nejen z čerstvých, ale i ze sušených lišek, což je výhoda, když nemáte po ruce čerstvé houby. Pokud si chcete tento recept vyzkoušet i mimo hlavní houbařskou sezónu, sáhněte po sušených liškách, které můžete mít kdykoli k dispozici. Právě sušené lišky od Šumavské houbičky jsou ideální volbou – sbírné v čistých šumavských lesích a sušené šetrně, aby si zachovaly své aroma i chuť.
TIP! Recept na kulajdu z čerstvých hub už jsem vám ukazovala TADY.
Ať už používáte čerstvé, nebo sušené houby, výsledkem bude vždy poctivá a krémová kulajda, kterou oceníte jak při rodinném obědě, tak při zvláštních příležitostech. Nezapomeňte, že použití kvalitních surovin je základem každého skvělého receptu, a to platí i pro recept kulajda s liškami.
Vyzkoušejte také: Kulajda se sušenými houbami a čerstvým koprem
Chcete nosit plné koše hub po celý rok? Šumavská houbička vás naučí celoročně houbařit a skvěle vařit!
Pokud se vám nedaří najít lišky a další skvělé houby, pak potřebujete zkušeného průvodce lesem a světem hub. Přesně takového průvodce najdete v knižní podobě. Sepsala jsem pro vás knihu s názvem Šumavská houbička v lese. Tato kniha vás naučí v lese rozeznat 127 druhů hub, které můžete v lese potkat ad jara až do zimy.
Kniha nabízí informace o tom, jak danou houbu poznat, kdy a kde ji najít, jak ji zpracovat a na jakou možnou záměnu si je třeba dát pozor.
Pokud byste chtěli knihu zaměřenou spíše na recepty, pak si určitě pořiďte mou hubovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, kterávás naučí sbírat 36 druhů hub a vařit z ní 107 chutných a jednoduchých receptů.
Obě praktické knihy najdete na www.sumavskahoubicka.cz
Poctivá kulajda s liškami a vejcem
Ingredience
- 20 g sušených lišek (zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz)
- 600 ml hovězího vývaru
- 100 ml vody z lišek
- 100 ml 33% smetany
- 6 malých brambor
- 2 lžíce másla
- 1,5 lžíce hladké mouky
- 1 větší šalotka
- koření dle chuti bobkový list, nové koření, sůl, pepř, drcený kmín
- bylinky kopr lze použít čerstvý, sušený či mražený
Instrukce
- Sušené lišky je třeba oživit předem. Nasypte je do misky a zalijte vodou, alespoň 1-2 hodiny předem. Čím teplejší voda bude, tím rychleji lišky oživíte. Vodu nevylévejte, přidejte ji k vývaru.
- Do hrnce si dejte rozpustit lžíci másla a na něm orestujte na jemno nakrájenou šalotku.
- Po minutě přidejte další lžíci másla a hladkou mouku a promíchejte s hladkou jíšku. Tu opékejte minutu a poté postupně za stálího míchání zalijte vývarem s vodou z lišek.
- Přidejte brambory, oživené lišky, koření a vařte do téměř změknutí brambor.
- Mezitím si připravte vejce. Do malé mističky dejte fresh folii a tu vymažte slunečnicových olejem. Vyklepněte do fólie vejce, to osolte a zabalte do tvaru měšce. Vejce dejte do vroucí vody, konec folie zajistěte pokličkou a vařte 2,5 minuty, poté vejce z vody vyndejte.
- 2 minuty před dovařením brambor vyndejte z polévky nové koření a bobkový list, přidejte kopr, smetanu a nechte 2 minuty provařit. Na závěr dochuťte octem dle svých chutí.
- Polévku ozdobte čerstvým koprem a vejcem.
- Podávejte s čerstvým chlebem.