Máte doma čerstvou Enoki nebo-li Penízovku sametonohou a pořádnou chuť na klasickou českou kuchyni? Pak si uvařte jednoduchý, vydatný guláš z hub, který zmizí lusknutím prstu.
Penízovka sametonohá je delikátní zimní houba, která nepotřebuje dlouhé vaření, a tak se i z guláše stává rychlá záležitost, která neunaví kuchaře a bude chutnat každému.
Penízovka sametonohá roste v zimních měsících na tlejících listnatých stromech poblíž potoků a řek. Jako pravá zimní houba se drží v kondici i při mrazech a tudíž je vhodná ke konzumaci právě během zimy a jara. Pro kuchaře je to tak vítaná změna, nemusí sahat do zásob nasušených hříbků z léta, ale může vařit z čerstvých hub.
Tip! Uvařte si vynikající gulášovou polévku z Kotrče kadeřavého.
Recept Penízovka sametonohá – Houbový guláš ‘’Dukátek’’ z Penízovky sametonohé
Ingredience
- 3 hrsti Penízovky sametonohé
- 1 ks červené cibule
- 80 gramů slaniny
- 2 stroužky česneku
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 ks jarní cibulka
- 1 stonek hladkolistá petržel
- dle chuti koření majoránka, gulášové koření, kmín, sladká paprika, sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Instrukce
- Připravte si veškeré ingredience na guláš. Nejdříve si očistěte Penízovku, nožičky odkrojte, většinou bývají tuhé. Nakrájejte si cibuli najemno, stejně tak česnek a slaninu.
- V hrnci si rozehřejte vepřové sádlo a osmažte na něm cibuli.
- A také slaninu. Zarestujte.
- Přidejte Penízovku, kterou nechte 2 minutky osmahnout.
- Poté přidejte česnek.
- A koření (majoránku, gulášové koření, kmín, sladkou papriku, sůl, pepř), které nechte minutku rozvonět.
- Pak přisypte hladkou mouku, promíchejte a za stálého míchání přilijte hovězí vývar.
- Přidejte bobkový list a nové koření. Nechte 15 – 20 minut provařit.
- Podávejte s chlebem či jiným oblíbeným pečivem.
Video
Poznámka:
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni