nejlepší houbová kuchařka

Václavky na topince – Vynikající václavky recept

1.5K

Pokud jste vášnivým houbařem a narazili jste na václavky recept, rozhodně byste je neměli přehlédnout. Václavky jsou skvělou volbou pro různé pokrmy, a jedním z nejoblíbenějších je právě václavky na topince. Tato jednoduchá a chutná úprava je ideální pro rychlou večeři nebo lehkou svačinu, kterou ocení každý houbař i gurmán. Nejenže si vychutnáte bohatou houbovou chuť, ale také získáte hodnotné živiny, které václavky nabízejí.

Jak poznat václavku?

Václavku snadno identifikujete podle jejího klobouku, který je zbarvený do žlutohněda až načervenale hněda. Povrch klobouku je pokrytý vláknitými nažloutlými šupinami, které jí dodávají charakteristický vzhled.

Třeň (noha) je zdoben žlutými zbytky vela, a typickým znakem václavky je hvězdovitě protrhaný prstenec. Tato houba roste převážně na dřevě a je poměrně hojná v českých lesích.

Uvařte si také! Vynikající recept z václavek! Teplá houbová bageta s václavkami a uzeným

Jak zpracovat václavky

Při přípravě je důležité vědět, jak zpracovat václavky, aby byly bezpečné ke konzumaci. Václavky jsou jedlé pouze po dostatečné tepelné úpravě, protože jinak mohou způsobit nevolnost. Doporučuje se václavky vařit alespoň 20–25 minut, aby se eliminovaly jejich toxiny. I po této době zůstávají václavky trochu tužší, takže je dobré je nepodávat malým dětem nebo starším lidem s citlivějším trávením. U václavek se sbírají pouze kloboučky, nohy jsou příliš tuhé.

TIP! Vyzkoušejte václavky na smetaně

Co se dá udělat z václavek

Kromě václavek na topince se dají připravit i vynikající pokrmy, jako je guláš z václavek, kde jejich houževnatá struktura dodá omáčce jedinečný charakter. Další oblíbené recepty zahrnují nakládané václavky na kyselo, které můžete zavařit a uchovat na zimní měsíce. Pokud máte přebytek těchto hub, je možné je i zamrazit. Stačí je předem povařit a poté zamrazit v menších porcích.

Šumavská houbička vás naučí houbařit i vařit! Její dvě knihy jsou praktickými pomocníky

Pokud se rádi inspirujete dalšími recepty z čerstvých hub, nenechte si ujít houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Tato unikátní kuchařka vám nabízí přes 107 receptů z 36 druhů hub, které vás provedou různými kulinářskými poklady od jara až do zimy. Navíc díky QR kódům si můžete prohlédnout houby v akci na mém YouTube kanále Šumavská houbička a stát se opravdovým mistrem houbařské kuchyně.

šumavská houbička v lese kniha
Šumavská houbička v lese kniha

Pokud vás zajímá i celoroční houbaření, doporučuji mou knižní novinku Šumavská houbička v lese – jedinečného průvodce, který vás seznámí se 127 druhy hub a naučí vás rozpoznávat jedlé, nejedlé i léčivé houby během všech ročních období.

Václavky recept na topince

Vynikající houbová topinka s václavkami, řepou a sýrem.
Porce 1
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 3 větší hrsti kloboučků václavek
  • 3 plátky slaniny
  • 2 lžíce másla
  • 120 ml hovězího vývaru
  • 2 lžíce tenkých proužků řepy (vařené nebio sušené)
  • 1 hrst salátu rukola
  • 1 krajíc chleba
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíci nadrobeného balkánského sýru
  • 1 lžíci balsamica
  • 1 stonek hladkolisté petržele
  • dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín

Instrukce

  • Nejdříve si očistěte kloboučky václavek a nakrájejte je na čtvrtky. Slaninu nakrájejte na drobné kostičky.
  • V pánvi rozehřejte lžíci másla a orestujte na něm slaninu do zlatova. Přidejte zbytek másla a houby. okořeňte dle chuti a nechte 5 minut restovat.
  • Zalijte opečené václavky vývarem a duste pod pokličkou 25 minut. V případě potřeby přilijte další vývar či vodu.
  • Ke konci varu by měla být tekutina vvařená. K houbám přidejte rukolu, řepu a nechte spolu chvilku prohřát.
  • Mezitím si připravte křupavou topinku, kterou za tepla potřete česnekem. navrstvěte na ní houby, posypte sýrem a petrželkou.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, houbová topinka
Kuchyně: česká
Klíčová slova: recept z václavek, václavky, václavky recept, václavky recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close