nejlepší houbová kuchařka

Sušené hřiby recept – Jak vařit ze sušených hub

45

Sušené hřiby jsou výbornou zásobou pro každého milovníka hub. Uchovávají si svou chuť a aroma a dají se snadno použít v řadě pokrmů, od polévek po omáčky nebo tradiční vánoční kubu. Pokud se chcete dozvědět, jak ze sušených hub co nejlépe vařit, přečtěte si mé tipy a postupy.

TIP! Přečtěte si, jak sušit houby.

Jak správně namočit sušené houby

Před použitím je důležité sušené hřiby správně připravit. Houby zalijte vodou a nechte je namáčet alespoň 2 -3 hodiny. Pokud ale nemáte čas, pak zalijte vroucí vodou a čas namáčení hub tak zkrátíte na 0,5 – 1 hodinu.

Sušené houby můžete namočit nejen do vody, ale i do mléka, což jim dodá jemnější a krémovější chuť. Nejlepší je použít studenou nebo vlažnou vodu, protože ta lépe pomáhá houby znovu oživit bez ztráty chuti.

Zásoby sušených hub můžete použít na oblíbené houbové recepty.

Jak vařit ze sušených hub

Při vaření ze sušených hub máte několik možností, jak je do pokrmu zapracovat, přičemž každá z nich zvýrazní jejich chuť jiným způsobem:

  1. Namočení a následné provaření: Houby namočte do vlažné vody na zhruba hodinu, poté je scedíte a přidáte přímo do připravovaného jídla, kde je necháte provařit. Vodu, ve které jste houby namáčeli, nevylévejte! Můžete ji použít k podlévání masa nebo rýže, případně z ní uvařit chutnou polévku.
  2. Vaření v namáčecí vodě: Pokud chcete plně využít chuť sušených hřibů, můžete houby i s vodou, ve které se namáčely, vařit doměkka. Tento postup je oblíbený například při přípravě vánočního Kuby, hubníku nebo jiných tradičních pokrmů. Takto zachováte nejen chuť hub, ale i všechny aromatické látky z vody.
  3. Orestování suchých hub: Pro intenzivnější chuť můžete suché houby před namáčením nebo vařením krátce orestovat na troše tuku. Tento postup krásně zvýrazní jejich vůni a dodá pokrmu hloubku. Po orestování houby přidejte přímo do omáčky nebo polévky a povařte je, aby změkly.
poctivá kulajda s liškami recept
Poctivá kulajda se sušenými liškami

Sušené hřiby jsou nepostradatelnou surovinou v mnoha českých receptech. Připravte si s nimi tradiční pokrmy nebo experimentujte s novými chutěmi – sušené houby vám vždy poskytnou výraznou, lesní chuť, která každé jídlo obohatí.

sušené hřiby
Sušené hřiby od Šumavské houbičky koupíte na www.sumavskahoubicka.cz

TIP! Nemáte žádné zásoby sušených hub na zimu? Kupte si sušené hřiby nebo sušené lišky na www.sumavskahoubicka.cz. V nabídce mám kvalitní houby pouze ze šumavských lesů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close