nejlepší houbová kuchařka

Ryzce na smetaně – Luxusní ryzcová omáčka – Ryzec recept

2.3K

Ryzce jsou nejchutnější houby. Jejich jemně pikantní chuť a výrazná vůně oceníte především ve spojení se smetanou. Vyzkoušejte ryzec smrkový recept. Ryzce na smetaně jsou chutné, rychle hotové a zvládne ja úplně každý! Vyzkoušejte a dáte mi za pravdu!

V tomto článku vám poradím nejen, jak ryzce poznat a nasbírat, ale také jak je co nejchutněji připravit.

Jak poznat ryzce a které druhy jsou nejlepší?

Ryzce patří k jedněm z nejchutnějších hub vůbec a mezi houbaři jsou velmi ceněné. Jejich chuť je plná a komplexní, takže je ideální pro různé kulinářské úpravy. Nejznámější druhy ryzců, které se dají výborně zpracovat v kuchyni, jsou především tři:

  • Ryzec pravý: Tato houba má oranžový klobouk a při poranění vytéká typické oranžové mléko. Jeho chuť je jemná, lehce kořenitá a velmi lahodná.
  • Ryzec syrovinka: Název dostal podle toho, že se dá jíst i za syrova. Jeho hnědočervený klobouk ukrývá bílé lepkavé mléko, které voní po slanečcích. Tento druh je houbařskou delikatesou a v kuchyni má široké využití.
  • Ryzec smrkový: Vzhledem připomíná ryzec pravý, ale jeho chuť je ještě intenzivnější, lehce kořeněná. Skvěle se hodí do kyselých nálevů, kde jeho chuť krásně vynikne.
šumavská houbička v lese kniha
Šumavská houbička v lese je praktický knižní průvodce celoročním houbařením.

Houbařské video pomůže být zkušeným houbařem! Naučte se sbírat ryzce se zkušenou houbařkou Šumavskou houbičkou.

Nejchutnější úpravy ryzců

Ryzce jsou velmi všestranné houby a v kuchyni s nimi můžete opravdu kouzlit. Mezi nejpopulárnější úpravy patří:

  • Ryzce na kmíně: Jednoduché, ale výborné. Stačí ryzce osolit, okmínovat a osmahnout je na másle nebo sádle. Takto upravené jsou výtečné jako příloha nebo samostatné jídlo.
  • Grilované ryzce: Potřete je marinádou z bylinek a koření a ugrilujte. Takto připravené houby jsou ideální jako předkrm nebo lehký hlavní chod.
  • Ryzce na kyselo: Zejména ryzec smrkový je skvělý v octovém nálevu. Sladkokyselá chuť skvěle ladí s kořeněným podtónem této houby.

Dnes se však zaměřím na skutečný kulinářský poklad – ryzce na smetaně. Ryzcová omáčka – skutečná lahůdka, která si získá každého milovníka kvalitní houbové kuchyně.

Ryzce na smetaně – Luxusní omáčka plná chuti

Připravit ryzce na smetaně je jednoduché, ale výsledek působí jako pokrm z vyhlášené restaurace. Tato omáčka je ideální volbou pro ty, kteří chtějí z hub vytěžit maximum chutí a zároveň si dopřát něco opravdu výjimečného.

houbova-kucharka
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Ryzce na smetaně

lahodná houbová omáčka z ryzců je hned hotová, chutná a velmi jednoduchá!
Porce 1
Celkový čas 25 minut

Ingredience

  • 8 středně velkých hlaviček ryzců (můžete použít ryzec smrkový, ryzec pravý, ryzec osmahlý)
  • 0,5 menší bílé cibule
  • 120 ml 33% smetany
  • 40 ml bílého vína
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 lístek šalvěje
  • koření dle chuti pepř, sůl

Instrukce

  • Do pánve dejte lžíci másla a lžíci oleje. Nechte rozehřát a do pánve vyskládejte překrájené ryzce.
  • Nechte je opékat asi 5 minut. Poté je otočte. Okořeňte solí, pepřem, přichoďte na drobno nakrájenou cibuli a celé stroužky česneku. Přihoďte bylinky a zalijte vínem.
  • Pod pokličkou duste, dokud se tekutina nevyvaří a poté zalijte smetanou.
  • Pod pokličkou nechte zredukovat do pořadované konzistence.
  • Mezitím si na pánvi na másle opečte toust do zlatova.
  • Ryzce na smetaně vyskládejte na tousty, zalijte omáčkou a ozdobte kouskem tymiánu.

Poznámka:

Chcete více nápaditých, jednoduchých a velmi chutných receptů z hub? Pak si pořiďte úspěšnou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která nabízí 107 receptů z 36 druhů hub. Najdete v ní i tipy, jak celoročně houbařit!
Bestseller mezi houbovými kuchařkami koupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: rezce recepty, ryzce na smetaně, ryzci recept, ryzcová omáčka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close