nejlepší houbová kuchařka

Jak zpracovat houby z lesa: Praktické rady od Šumavské houbičky

21

Jak zpracovat houby, abyste si práci s houbami co nejvíce usnadnili a zároveň zaručili jejich nejlepší kvalitu, Začněte správně už v lese a následně doma pokračujte v rychlém a efektivním zpracování hub. Zde je několik praktických rad od Šumavské houbičky, jak na to.

Očistit houby už v lese

Práce s houbami začíná už při jejich sběru. Když najdete krásný kousek, neváhejte ho ihned očistit od hrubých nečistot – listí, jehličí nebo hlíny. Lehké očištění na místě vám ušetří čas při následném zpracování doma a také se vyhnete zbytečnému nepořádku v kuchyni. Houby byste měli vykroucením jemně vyjmout z půdy, nikoli řezat, abyste zamezili jejich poškození a zároveň jste si mohli zkontrolovat veškeré znaky k určení.

TIP! K očištění v lese je ideální používat houbařský nůž se štětkou Šumavská houbička

Jak zpracovat houby po návratu domů?

Jakmile se vrátíte s plným košíkem domů, je důležité se hned pustit do zpracování. Houby by měly být očištěny a upraveny ten samý den, protože rychle podléhají zkáze. Pomocí nožíku odstraňte zbytky nečistot, oddělte nožičky od klobouků a houby překrojte, abyste se ujistili, že nejsou červivé. Pokud máte různé druhy, rozdělte si je podle toho, jak je chcete dále zpracovat.

Jak houby skladovat?

Houby lze uchovat několika způsoby v závislosti na tom, co s nimi plánujete dále dělat:

  • Sušení: Sušení je jeden z nejlepších způsobů, jak uchovat houby na delší dobu. Je vhodné hlavně pro hřibovité houby, které nejdříve nakrájíte na tenké plátky. Ty následně sušte buď na topení, nebo v troubě. Začněte na nižší teplotě (cca 30 °C) a postupně ji zvyšujte na 60 °C. Houby by se neměly překrývat, aby se dobře usušily. Správně usušené houby se lámou a chrastí, nikoli ohýbají. Uchovávejte je ve sklenici s těsnicím víčkem, aby se k nim nedostala vlhkost.

Přečtěte si! Podrobný návod, jak sušit houby.

sušené hřiby
Sušené hřiby od Šumavské houbičky koupíte na www.sumavskahoubicka.cz
  • Mražení: Další možností je mražení. Houby krátce povařte v lehce osolené vodě, zchlaďte je ve studené lázni, nechte je okapat a osušte. Následně je vložte do sáčků a uložte v mrazničce. Před dalším použitím houby nerozmrazujte, ale přidejte je přímo do pokrmů – zachovají si tak svou strukturu i chuť.
  • Nakládání do nálevů: Houby lze také zavařit, ať už v octovém nebo sladkokyselém nálevu. Do sklenic můžete přidat i různé druhy zeleniny jako papriky, mrkev či cibuli, aby nálev získal na chuti. Houby před nakládáním krátce blanšírujte, aby zůstaly pevné.
hřiby zavařování nakládání
Hříbky na kyselo jsou oblíbenou pochoutkou českých houbařů.
  • Solení: Houby můžete proložit solí nebo je naložit do solného nálevu. Tento způsob konzervace prodlouží jejich trvanlivost a je vhodný hlavně pro houby s pevnou strukturou.

Jak zpracovat houby – Zpracování a využití hub v kuchyni

V kuchyni se dají houby využít na nepřeberné množství způsobů. Nejčastější a zároveň velmi oblíbený recept je klasická houbová smaženice. Houby však můžete také smažit, fritovat, péct nebo přidávat do polévek a omáček. Skvělým tipem je připravit houbové koření ze sušených hub – stačí je umixovat a používat jako dochucovadlo pro dodání výrazné chuti do pokrmů.

Další možností je uzení hub, které se hodí především pro pevné klobouky hřibovitých hub. Uzené houby dodají pokrmům zajímavou, kouřovou chuť.

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub!

Tipy na dlouhodobé uchování hub

I když houbařská sezóna netrvá dlouho, díky správnému skladování si můžete houby užívat po celý rok. Kromě sušení, mražení a nakládání můžete vyzkoušet i méně obvyklé metody, jako je:

  • Sterilování ve vlastní šťávě: Tento způsob je velmi chutný a zachová houby ve své přirozené šťavnatosti. Nutná je však opakovaná sterilace.
  • Zavařování v tuku: Houby naložené v tuku mají dlouhou trvanlivost, ale opět je třeba opakované sterilace.
  • Kvašení: Mléčné kvašení je skvělý způsob, jak uchovat ryzce,holubinky nebo lišky. Kvašené houby mají výraznou chuť a jsou velmi zdravé.
Hříbky na kyselo koupíte na www.sumavskahoubicka.cz

Ať už houby sušíte, mrazíte, zavařujete nebo rovnou vaříte, jedno je jisté – jejich využití je téměř nekonečné. Příprava houbových pokrmů, od omáček až po polévky, vám přinese skvělý kulinářský zážitek.

Věděli jste, že existuje celoroční houbaření? Šumavská houbička vás naučí sbírat houby i v zimě a na jaře

Šumavská houbička v lese je jedinečný houbařský průvodce, který vás provede celoročním houbařením na Šumavě. Tento praktický průvodce, vytvořený zkušenou a certifikovanou houbařkou, vás podrobně seznámí se 127 druhy hub, včetně jedlých, nejedlých, jedovatých a léčivých druhů. Kniha nabízí přehled nejčastějších hub rostoucích na Šumavě a je rozdělena do čtyř kapitol podle ročních období.

Obsahuje detailní fotografie typických znaků hub pro jejich snadné rozpoznání a praktické srovnávací snímky podobných druhů. Tento unikátní koncept je na českém trhu naprosto ojedinělý!

šumavská houbička v lese kniha
Šumavská houbička v lese kniha v prodeji na www.sumavskahoubicka.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close