Nevíte, co uvařit z lakovek? Tento lakovka ametystová recept je jednoduchý a velmi chutný! Zkuste kombinaci drobných fialových hub, šťavnatého masa a upečeným brambor.
Lakovka ametystová dodává mému oblíbenému receptu neobvyklou barvu i jemnou houbovou chuť. V kombinaci s liškami nálevkovitými a kvalitním hovězím steakem získáte jedinečný pokrm, který vás překvapí svou hloubkou chutí i vzhledem. Pokud máte rádi maso se zajímavými houbovými přílohami, tento recept vás zaujme!
Lakovka ametystová a liška nálevkovitá – Drobné podzimní houby vás na talíři překvapí a zaujmou
Lakovka ametystová je houba, která se v mém košíku objevuje pravidelně, a to z několika důvodů. Její kontrastní vzhled, který by mohl připomínat „prašivku“, mě fascinuje, ale její vynikající chuť mě přesvědčuje, že právě takové houby jsou skutečným pokladem lesa. Mám ráda momenty překvapení, když do jídla přidám tuto neobvyklou houbu, a ještě víc mě baví reakce, když zjistí, že taková „prašivka“ může být tak chutná. Odvážíte se také vyzkoušet lakovku ametystovou?
Kdy a kde lakovka ametystová roste
Lakovka ametystová (Laccaria amethystina) patří mezi nejkrásnější houby, které můžeme v našich lesích nalézt. Roste hojně od června do října v různých typech lesů – jak jehličnatých, tak listnatých i smíšených. Často ji najdete na vlhké půdě, mezi spadaným listím nebo na tlejících větvích a dřevě.
Její fialově zbarvený klobouk je charakteristický tím, že bývá plochý, někdy až zvoncovitý nebo klenutý, s jemně zvlněnými a rýhovanými okraji. Povrch klobouku je hladký, ale postupně se může stát jemně vločkatým. Nohy lakovky ametystové jsou válcovité, často zkroucené a vláknité, a jejich fialová barva přechází směrem dolů v bílou.
YouTube Šumavská houbička – Jak poznat lakovku ametystovou
Vzhled lišky nálevkovité
Liška nálevkovitá má charakteristický, nálevkovitý tvar klobouku, který je zploštělý a vnitřně vmáčklý. Její barva se pohybuje v odstínech hnědé, žluté, šedé nebo okrové. Okraje klobouku jsou vlnité až laločnaté, což jí dodává specifický vzhled. Povrch klobouku je vrásčitý, šupinkatý, suchý a matný, a pod ním se nacházejí lišty.
Noha lišky je válcovitá a dutá, s hrbolkatým a pomačkaným povrchem. Barva nohy se pohybuje od žluté po okrovou. Dužnina je špinavě žlutá a po naříznutí nezmění barvu.
Ačkoliv liška nálevkovitá nemá výraznou chuť a vůni, je velmi oblíbená v kuchyni pro svou jemnější a delikátní chuť, která je příjemně méně intenzivní než u lišky obecné. Je to houba, kterou si můžete vychutnat na mnoho způsobů.
Vyzkoušejte také! Liška nálevkovitá na kyselo je oblíbený recept!
Houbová kuchařka vás naučí zpracovávat i méně známé druhy hub
Lakovka ametystová je houba s výraznou, fialovou barvou, která po tepelné úpravě mírně ztmavne, ale stále dodá jídlu vizuálně atraktivní vzhled. Liška nálevkovitá je velmi jemná, dobře stravitelná liška. Věřte mi, tento houbový mix vynikne vedle šťavnatého hovězího steaku a udělá z každého jídla výjimečný gurmánský zážitek.
Lakovka ametystová s hovězím steakem a pečenými brambory
Ingredience
- 150 g hovězí steak
- 1 hrst lakovka ametystová (kloboučky)
- 2 hrsti liška nálevkovitá
- 2-3 lžíce máslo
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžíce slunečnicový olej
- dle chuti koření sůl, pepř
Instrukce
- Houby si očistíme a umyjeme.
- Hovězí steak pomazlíme ze všech stran olivovým olejem.
- Mezitím si rozpálíme pánev tak, že se z ní bude kouřit. Steak na ni položíme a začneme péct. Co se týká času, záleží na tloušťce masa, cca 2 – 3 minuty na každé straně. Jako znamení toho, že už můžeme steak obrátit může být i to, že se maso lehce pustí od dna pánve. Když je ‘’přilepené’’, je třeba jej nechat ještě chvíli péct.
- Když je steak opečený ze všech stran, položíme na něj kousek másla, stáhneme z plotny a pod pokličkou necháme v klidu dojít, cca 10 minut.
- Mezitím se na olivovém nebo slunečnicovém oleji opečeme připravené lakovky ametystové a lišky nálevkovité. Houbičky jsou jemné a postačí jim jen asi 5 -7 minut.
- Steak vyndáme na talíř, kde bude dále odpočívat a postaráme se o dodělání máslové omáčky. Pokud chcete hustší omáčku, můžete přidat ještě kousek studeného másla, které omáčku zahustí. Poté přidáte opečené houby, dle chuti sůl a pepř.
- Nyní nařežeme steak na plátky (vyteklá šťáva značí šťavnatost a perfektní upečení masa). Polijeme máslovým přelivem s houbami, dostatečně osolíme a opepříme. Servírujeme s opečeným bramborem.