nejlepší houbová kuchařka

Recept Penízovka sametonohá – Teplý bramborový salát s Penízovkou sametonohou a Enoki houbou

1.3K
SPECIALITA

Sytý salát z delikátní zimní houbou, který Vás ohromí.

Penízovka sametonohá a Enoki v jednom receptu. Vynikající, sytý salát za pár korun se stane vaší zdravou závislostí. Vyzkoušejte jednoduché houbové vaření, které zvládne každý.

Znáte úžasnou zimní houbičku Penízovku sametonohou? Jedli jste už japonskou houbu Enoki? Obě houbičky vypadají zcela odlišně, ale jde o jeden a ten samý druh. Penízovka je houba rostoucí v přírodě, Enoki si koupíte třeba v Makru či menších čínských samoobsluhách. Penízovka je zářivě oranžová, Enoki roste ve tmě v podlouhlých nádobách. Penízovka chuťově připomíná maso ze pstruha, Enoki chutná jako nejlepší bílý chřest. 

Pokud se vám podaří mít obě verze této houby doma, uvařte si tento delikátní, opravdu sytý a zdravím nabitý teplý bramborový salát. Salát je skvělý ale i v případě, že použijete pouze divokou Penízovku sametonohou nebo jen houbu Enoki.

Recept Penízovka sametonohá

Vaření s Penízovkou sametonohou a Enoki je jednoduché, protože jde o velmi jemnou houbičku!
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 1 trs trs Penízovky sametonohé
  • 1/2 balení houby Enoki (koupeno v JIP)
  • 5 ks středně velkých brambor
  • 1 ks salát Pak choi
  • 1/2 ks pórku
  • 3 ks plátky slaniny
  • 3 ks vejce
  • koření dle chuti červená paprika, sůl, pepř
  • 1 lžíce tatarské omáčky
  • olivový olej (na zakápnutí)

Instrukce

  • Připravte si všechnu zeleninu a houby.
    Příprava zeleniny a hub.
  • Nejdříve ze všeho si vyskládejte očištěnou a umytou zeleninu na plech. Brambory nakrájené na kostky. Salát Pak choi na větší kousky. Stejně tak pórek. Cibuli nakrájejte na silnější půl kolečka. Na plech nezapomeňte přidat ještě slaninu.
    Penízovka Sametonohá recept
  • Zeleninu je třeba okořenit solí, pepřem a sladkou paprikou. Poté zakápněte olivovým olejem a dejte péct na 180 stupňů Celsia. Doba pečení závisí na bramborách, jako nejtvrdší zelenině. Cca 18 – 30 minut.
    Teplý bramborový salát s Penízovkou sametonohou a Enoki houbou
  • Na poslední dvě minuty pečení přidejte na plech ještě houbu Enoki!
    Příprava receptu enoki
  • Nyní si dejte vařit vajíčka natvrdo, 10 minut. Máte-li rádi trochu tekutější žloutek uberte na 6-7 minut.
    vaření vajec recept
  • Dalším krokem je uvaření Penízovky sametonohé, cca 5 minut v osolené vodě. Poté houbu sceďte a dejte na chvilku stranou.
    Recept
  • Připravte si hlubší mísu. V ní smíchejte upečenou zeleninu, slaninu a polovinu Enoki dejte stranou na zdobení. Přidejte uvařenou Penízovku sametonohou. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a přidejte tatarku. Opatrně promíchejte.
    Penízovka Sametonohá
  • Servírujte za tepla s vařeným vajíčkem, slaninou, zdobené houbou Enoki.
    Příprava salát houby

Video

Poznámka:

Kde najít Penízovku sametonohou? Já ji hledám v okolí vody, ať už kolem potůčků, kolem rybníků nebo kolem řek. Hledání Penízkovky můžete vidět i na mých videích, např. zde
Chod: oběd, večeře
Klíčová slova: enoki, oběd, penízovka sametonohá, večeře

Vyzkoušeli jste tento recept?

Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni

Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close