Vyzkoušejte lahodný stroček trubkovitý recept. Spojení stročku a čočky přináší skvělou chuťovou kombinaci. Zatímco čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, stroček jí dodává jedinečnou vůni a texturu. Ochutnejte lahodný houbový salát.
Kde najít stročky a jak je poznat?
Stroček trubkovitý je houba, která si zaslouží své místo na vašem talíři. Dorůstá velikosti 3–8 cm, výjimečně až 12 cm, a jeho plodnice můžete objevovat v lesích od srpna do listopadu. Má jedinečnou dužinu s lehce peprnou, kořenitou chutí a sladkou, houbovitou vůní, která se v pokrmech nádherně rozvine.
Záměna stročku není možná za žádnou jedovatou houbu! Podobný je stroček kadeřavý, který je rovněž jedlý.
Naučím vás být zkušeným houbařem! Pořiďte si mého houbařského průvodce Šumavská houbička v lese.
Stroček trubkovitý roste často ve velkých množstvích a v trsech, což je pro houbaře velká výhoda. Jakmile jednou objevíte jeho stanoviště, máte o bohatou úrodu postaráno. Při sběru však dávejte pozor na starší plodnice, které bývají ochablé a pružné. Pro zpracování v kuchyni jsou lepší mladé stročky, které se vyznačují lámavou strukturou a výraznější chutí i vůní.
Stroček trubkovitý recept – Inspirace na recepty se stročkem trubkovitým
Tato houba je univerzální surovinou, kterou můžete využít na mnoho způsobů. Mezi nejoblíbenější recepty patří krémová omáčka, houbový kuba nebo právě čočkový salát, který je výbornou variantou pro lehký, ale zároveň sytý pokrm. Sušené stročky se navíc hodí k výrobě houbového koření, jež dochutí vaše pokrmy celoročně. Čočkový salát se stročkem je skvělým způsobem, jak tuto výjimečnou houbu využít a dopřát si něco výjimečného.
Stroček trubkovitý recepty – Všechny recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni.
Spojení stročku a čočky přináší skvělou chuťovou kombinaci. Zatímco čočka je bohatá na bílkoviny a vlákninu, stroček jí dodává jedinečnou vůni a texturu. Salát je ideální volbou pro zdravé stravování, ať už jako hlavní chod, nebo příloha. Tento stroček trubkovitý recept je jednoduchý, a přesto zaručeně zaujme i náročné gurmány.
Čočkový salát se stročkem trubkovitým
Ingredience
- 5 hrstí stročku trubkovitého
- 8 lžic vařené čočky
- 1 menší cibuli
- 2 plátky slaniny
- 1 hrst směsi čerstvých salátů
- 1 lžíci másla
- 1,5 lžíce balsamica
- dle chuti sůl, pepř, kmín, majoránka
Instrukce
- Steočky si očistěte a nakrájejte na poloviny. Cibuli nakrájejte na půl kolečka. Slaninu na větší kousky.
- V pánvi orestujte slaninu do křupava a pak ji dejte stranou.
- Na výpeku ze slaniny a másle orestujte stročky a cibuli. Okořeňte. Opékejte cca 10 minut.
- Do pánve přidejte vařenou čočku, slaninu, salát. Dochuťte balsamicem a promíchejte.
- Salát se stročkem trubkovitým podávejte jako přílohu nebo hlavní chod.