Houbová směs na topinku se sýrem, smetanou a hlívou citronovou je dokonalým spojením jednoduchosti a výrazné chuti. Tento recept je ideální pro rychlou večeři nebo chutný předkrm, který potěší jak milovníky hub, tak i ty, kteří si chtějí dopřát něco netradičního. Krémová konzistence smetany a rozpuštěného sýra krásně doplňuje jemně citronovou vůni a chuť hlívy citronové, která celému pokrmu dodává svěžest a lehkost.
Hlíva citronová je velmi chutný druh hlívy
Hlíva citronová (Pleurotus citrinopileatus), někdy nazývaná také žlutá hlíva, je nejen vizuálně atraktivní díky svým jasně žlutým kloboučkům, ale také chuťově jedinečná. Má jemnou, lehce ovocnou vůni s tóny citronu a její textura je měkká, ale pevná na skus. Pochází z východní Asie, kde je oblíbenou součástí mnoha tradičních pokrmů. V kuchyni je velmi univerzální – skvěle se hodí do omáček, polévek, rizot, ale i na rychlé smažené pokrmy, jako je právě tato houbová směs na topinku.

Vyzkoušejte! Hlívové stripsy jsou dokonalé
Pěstování hlívy zvládne každý – Hlíva citronová potřebuje o něco vyšší teploty než hlíva ústřičná
Pěstování hlívy citronové je poměrně jednoduché a zvládnete ho i doma. Roste na dřevěných špalcích, slámě nebo speciálních substrátech a daří se jí v teplejším prostředí s dostatečnou vlhkostí. Oproti jiným druhům hlív roste rychleji, což z ní činí oblíbenou houbu mezi pěstiteli. Domácí pěstování hub vám navíc zaručí, že houby budou čerstvé, chutné a plné živin.
Smetanová omáčka s hlívou Houbové stripsy z hlívy Nejlepší kulajda s houbami a vejcem.
Hlíva citronová, stejně jako jiné druhy hlív, je ceněná nejen pro svou chuť, ale i pro své zdravotní účinky. Obsahuje beta-glukany, které podporují imunitní systém, a působí protizánětlivě. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu, podporuje správnou funkci metabolismu a má antioxidační účinky, které chrání buňky před poškozením. Pravidelná konzumace hlívy může přispět ke zlepšení celkové vitality a obranyschopnosti organismu.
Musíte ochutnat! Krémová houbová omáčka s hlívou citronovou
Lahodná houbová směs na topinku je hotová hned
Tato houbová směs na topinku je tedy nejen chutná, ale i zdraví prospěšná. Kombinace sýra a smetany zjemňuje zemitou chuť hub a vytváří lahodný kontrast s lehce citronovým aroma hlívy citronové. Připravte si tuto jednoduchou dobrotu a užijte si spojení skvělých chutí s benefity, které vám přináší příroda.

Houbová směs na topinku se sýrem a smetanou
Ingredience
- 100 g hlívy citronové
- 1 krajíc chleba
- 80 ml 33% smetany
- 2 lžíce nastrouhaného parmazánu
- 1 lžíci másla
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
- na posypání sekanou petrželku
Instrukce
- Hlívu citronovou nakrájejte nebo nalámejte na menší kousky.
- Do pánve dejte rozehřát lžíci másla a přidejte hlívu.
- Kousky hlívy okořeňte solí, pepřem a kmínem dle svých chutí.
- mezitím si na pánvi nebo v toustovači opečte plátek chleba do křupava.
- Hlívu opečte do zlatava a pak přilijte smetanu a zasypte sýrem. Houbovou směs na topinky nechte zredukovat tak, aby šla nandat na topinku.
- Směs navrstvěte na připravenou topinku a posypte ji petrželkou.