Nejlepší pečené brambory se zakysanou smetanou a hlívou růžovou. Vyzkoušejte hlíva růžová recept a poznejte úžasnou chuť této exotické houby, kterou si můžete vypěstovat doma.
Pokud hledáte způsob, jak ozvláštnit klasické plněné brambory, vyzkoušejte je s hlívou růžovou. Tato lahodná houba nejenže dodá pokrmu jedinečnou chuť, ale zároveň jej obohatí o cenné živiny. Plněné brambory v troubě s touto ingrediencí získají jemnou houbovou vůni a lehce kouřovou chuť připomínající slaninu.
Nenechte si ujít! Houbová smaženice s hlívou růžovou
Hlíva růžová je ideální houba pro domácí pěstování. Stačí jí zajistit dostatečnou vlhkost, čerstvý vzduch a teplotu mezi 16–29 °C, a už za dva týdny můžete sklízet první plodnice. Pěstování hlívy růžové je jednoduché a zvládne ho i úplný začátečník. Navíc je to houba, která nejen krásně vypadá, ale také skvěle voní – už při růstu vydává příjemné aroma.

Její chuť a struktura jsou velmi specifické. Při opečení získává hlíva růžová křupavou konzistenci a chuťově se přibližuje slanině, což z ní dělá ideální surovinu pro vegetariánské pokrmy. Proto se skvěle hodí i do plněných brambor šunkou a sýrem, kde může nahradit maso a přidat zajímavý chuťový rozměr.
Jednoduché! Houbová topinka s hlívou růžovou a mozzarellou
Pečené brambory se zakysanou smetanou a hlívou růžovou
Pokud se rozhodnete pro pečené brambory se zakysanou smetanou a sýrem, přidání hlívy růžové vytvoří skvělou kombinaci chutí. Výborně se hodí i do dalších variací bramborových pokrmů, například do francouzských brambor se zakysanou smetanou nebo vydlabaných plněných brambor s různými bylinkami a zeleninou.

Vyzkoušejte také! Vepřová roláda plněná houbovou nádivkou z hlívy růžové
Vyzkoušejte tuto méně známou, ale o to zajímavější houbu a objevte nové možnosti v kuchyni. Ať už ji použijete v plněných bramborách nebo jiných pokrmech, její jedinečná chuť vás určitě překvapí a nadchne!

Pečené brambory se zakysanou smetanou
Ingredience
- 100 g hlívy růžové
- 2 velké brambory
- 2 stroužky česneku
- 1 větší cibuli
- 4 lžíce zakysané smetany nebo řeckého 10% jogurtu
- 1 lžíci šťávy z citronu
- 2 lžíce oleje
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
- dle chuti bylinky kopr, hladkolistou petržel
Instrukce
- Brambory omyjte, propíchejte vidličkou a pomazlete v oleji. Dejte je do pekáčku a pečte je na 185 °C doměkka.
- Mezitím si v pánvi rozehřejte lžíci oleje, přidejte nadrobno nakrájenou hlívu růžovou a okořeňte dle chuti. Orestujte jí po dobu 5 minut a poté přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dalších 5 minut. Na závěr přidejte ještě nakrájený česnek, poté stáhněte z plotny.
- Připravte si do mističky zakysanou smetanu nebo jogurt, ochuťte ho nasekaným koprem a petrželkou, pepřem, solí a citronovou šťávou.
- Upečené brambory rozřízněte naplňte opečenou hlívou, přidejte zakysanou smetanu a ozdobte bylinkami.