Výborná houbová polévka z hlívy růžové. Vyzkoušejte jednoduchý a zároveň velmi levný recept, který zvládne uvařit úplně každý. Lahodná růžová hlíva má výraznou chuť i aroma.
Hlíva růžová je fascinující houba, která okouzlí nejen svým neobvyklým vzhledem, ale také lahodnou chutí a vůní. Její původ sahá do tropických oblastí Asie a Jižní Ameriky, kde roste na tlejícím dřevě. Díky své nenáročnosti si však našla cestu i do domácího pěstování a dnes ji lze s úspěchem pěstovat v běžných podmínkách. Pokud jste milovníky hub, hlíva růžová by rozhodně neměla ve vaší kuchyni chybět!
Hlíva růžová je nejkrásnější pěstovaná houba
Na první pohled zaujme svým sytě růžovým zbarvením, které připomíná exotické květiny nebo korály z hlubin oceánu. Její ladně tvarované kloboučky vytvářejí krásné trsy a během růstu neustále mění svou podobu. Kromě estetického zážitku nabízí hlíva růžová také možnost jednoduchého domácího pěstování – stačí vhodný hlíva růžová substrát a dostatek vlhkosti. Během několika dní můžete sledovat, jak se objevují první plodnice, a za dva týdny už si vychutnat vlastní sklizeň.

Chuťově je hlíva růžová opravdu výjimečná. Při restování na pánvi získává lehce uzený nádech, díky čemuž si vysloužila přezdívku “vegetariánská slanina”. Skvěle se hodí do různých pokrmů, od těstovin po polévky, kde dodává intenzivní houbové aroma. Po uvaření si zachovává jemnou, lehce pružnou konzistenci a skvěle absorbuje chutě koření a bylinek.
Vyzkoušejte! Vepřová roláda plněná nádivkou z hlívy růžové

Houbová polévka z hlívy růžové je ihned hotová!
Vedle skvělé chuti má hlíva růžová i mnoho zdravotních benefitů. Obsahuje cenné antioxidanty, podporuje imunitní systém a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumace této houby může prospět srdci, cévám a celkové vitalitě organismu. Navíc je bohatá na bílkoviny a vlákninu.
Ochutnejte! Hlíva růžová se sýrem
Pokud vás nadchla představa houbové polévky s nezaměnitelným aroma a plné prospěšných látek, neváhejte a vyzkoušejte tento jednoduchý recept! A pokud vám hlíva růžová zachutná, můžete ji využít i v dalších pokrmech – skvěle se hodí například do těstovin, omáček nebo jako základ pro houbovou smaženici.

Houbová polévka z hlívy růžové
Ingredience
- 100 g hlívy růžové
- 3 středně velké brambory
- 500 ml hovězího vývaru
- 50 ml 33% smetany
- 1 střední cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 lžíce másla
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
- na posypání sekanou petrželku
Instrukce
- Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, Brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostky. Hlívu nakrájejte na menší kousky.
- Do hrnce dejte rozpustit lžíci másla a přidejte cibuli a hlívu. Nechte 5 minut opékat.
- Poté přidejte druhou lžíci másla, česnek a zasypte moukou. Promíchejte a nechte jíšku minutu opékat.
- Poté za stálého míchání přilijte vývar, osolte, opepřete a přidejte kmín. Přidejte nakrájené brambory a vařte je do změknutí.
- Před koncem varu přilijte smetanu a nechte ještě krátce provařit.
- Houbovou polévku z hlívy růžové podávejte posypanou čerstvou petrželkou a s rozpečeným slaninovým chlebem.